Astfel, cele 17 societati, care practica asigurari de locuinte, aveau 3.052 de dosare de dauna avizate.
Despagubirile platite de asiguratori, pana in prezent, pentru dosarele deschise ca urmare a inundatiilor, s-au ridicat la peste 330.000 de euro (1,4 milioane de lei).
In regiunea de Nord-Est a tarii, care cuprinde judetele Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui, au fost avizate 802 dosare, in timp ce in regiunea de Nord-Vest, care cuprinde judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Salaj si Satu-Mare au fost avizate 499 de dosare.
Pentru zona de Sud-Est, care cuprinde judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta au fost avizate 362 de dosare de dauna. Pe zona de Sud-Vest, care cuprinde judetele Gorj, Valcea, Mehedinti, Dolj si Olt au fost deschise 277 de dosare.
Alte 369 de dosare au fost deschise in regiunea de Vest a tarii, care cuprinde judetele Arad, Timis, Hunedoara si Caras-Severin. Restul dosarelor de dauna au fost deschise in regiune Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu) – 431 de dosare, in regiunea Sud (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman) – 204 dosare si in Bucuresti si Ilfov – 108 dosare.
La 13 iulie erau in vigoare peste 2 milioane de contracte de asigurare facultativa a locuintelor.
„Piata de asigurari este pregatita si are capacitatea financiara necesara sa plateasca daunele conform obligatiilor asumate prin contractele de asigurare facultativa a locuintelor incheiate”, au spus oficialii CSA.
In 2009, asiguratorii au platit despagubiri aferente contractelor facultative pentru locuinte in valoare totala de 31,4 milioane de lei ( 7,5 mil. euro), in crestere cu 85% comparativ cu anul 2008, cand indemnizatiile brute platite au fost de aproape 17 milioane de lei (4,6 mil. euro).
Locuintele pentru care au fost incheiate polite de asigurare sunt protejate inclusiv pentru riscuri de catastrofa, care includ inundatiile, cutremurul si alunecarile de teren.
Potrivit statisticilor oficiale, in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, din care 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane – in mediul rural. Din totalul locuintelor din Romania, 16% se afla in zona de Nord-Est a tarii.