- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CSA: Brokerii de asigurari sunt in criza de directori executivi cu experienta

02 Apr, 00:01 • adrian.mihaltianu
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a sesizat mai multe aspecte negative in relatia cu brokerii de asigurari, unul foarte important fiind criza de conducatori executivi cu un minim de experienta in domeniu, conform Aureliei Cristea, membru CSA.
CSA: Brokerii de asigurari sunt in criza de directori executivi cu experienta

Ea a identificat mai multe aspecte care prezinta probleme in comunicarea cu organizatia. „Se fac in continuare inregistrari la Registrul Comertului fara acordul si fara avizul CSA-ului, se schimba sedii sociale, se inregistreaza puncte de lucru si se schimba adresa de corespondenta”, a declarat Cristea, prezenta la o conferinta dedicata brokerilor de asigurari si pensii.

De asemenea, o problema care se pare ca ramane o constanta este aceea ca nu se transmit la timp rapoartele financiare. Un alt aspect negativ este lipsa contractului de asigurare de raspundere civila profesionala, care este conditie obligatorie in lege si este conditie de autorizare, potrivit reprezentantului CSA.

Nu numai autoritatile au nemultumiri legate de relatia cu brokerii, ci si acestia au de obiectat in privinta catorva aspecte care necesita imbunatatire in relatia lor cu asiguratorii.

Dan Constantinescu, director general al Unicredit Broker, considera o problema foarte importanta faptul ca asiguratorii comunica greu brokerilor produsele nou introduse in portofoliu.

Acesta a atras atentia ca timpul in care este comunicata o oferta noua catre brokeri si timpul in care sunt emise politele au crescut din ce in ce mai mult, ceea ce ii pune pe intermediari in situatia dificila de a nu putea furniza servicii de calitate clientilor.

O alta nemultumire a brokerilor este faptul ca asiguratorii nu respecta intotdeauna termenele de despagubire.

Pe piata activeaza aproape 400 de brokeri de asigurare

In prezent, pe piata asigurarilor isi desfasoara activitatea 396 brokeri autorizati, fata de 360 brokeri la sfarsitul anului trecut. Dintre acestia, 73 de societati de intermediere si consultanta in asigurari fac parte din Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR)

In anul 2007, veniturile totale ale brokerilor de asigurari au avansat cu 43%, pana la 103 milioane de euro, din care membrii UNSICAR au realizat 64,5 milioane de euro.

„Trei sferturi din veniturile totale au fost realizate de primii 50 de brokeri de asigurare”, a spus Aurelia Cristea, reprezentantul CSA.

O alta categorie de intermediari este a celor de pe piata pensiilor private. Pe acest segment, dezvoltarea societatilor de brokeraj s-a produs foarte rapid, sustine Stefan Prigoreanu, membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

„Odata cu aparitia noului sistem au aparut societati specializate in intermedierea pensiilor private, respectiv brokerii de pensii”, a spus Prigoreanu

Acesta a adaugat ca, in prezent, pe piata pensiilor obligatorii, exista 49 brokeri de pensii, 14 intermediari si 22 de consultanti persoane juridice. Impreuna au avizat un numar de 115.000 agenti de marketing persoane fizice, reprezentand 45% din totalul de 267.000 de agenti de marketing persoane fizice care au activat pe pilonul II.

„Pe piata pilonului III (pensii facultative – n.r.) lucrurile sunt la inceput. Exista 39 agenti de marketing persoane juridice, din care 30 sunt brokeri de asigurare, iar acestia au avizat 821 agenti de marketing persoane fizice”, a mai spus membrul CSSPP.

In 2007, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a sanctionat 101 brokeri de asigurare, de la avertisment pana la retragerea autorizatiei de functionare, iar in 2008 se vor lua masuri mai severe, chiar pana la declararea starii de insolventa. „De cele mai multe ori au fost sanctionati conducatorii executivi, nu societatea”, a declarat Aurelia Cristea, reprezentantul CSA.

Piata brokerilor a crescut cu 83% in 2007

Primele de asigurari intermediate de brokeri in anul 2007 au inregistrat o crestere de aproape 83% fata de anul anterior, pana la 2,1 miliarde lei (640 milioane de euro), 95% dintre acestea provenind din asigurarile generale, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

„Ponderea primelor intermediate anul trecut de brokeri in totalul subscrierilor pietei, a crescut pana la 29%, de la 21% in 2006. In acest an ponderea ar putea ajunge la 35%”, a declarat Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

Acesta a adaugat ca in urmatorii ani, contributia brokerilor la totalul primelor brute subscrise la nivelul pietei ar putea inregistra o crestere de pana la 75-80%, iar acest trend crescator se va mentine multi ani.

Cea mai mare crestere au avut-o asigurarile non-viata, cele auto mentinandu-se pe primul loc, iar asigurarile de viata inregistreaza cresteri importante, dar constante.

Atat Bogdan Andriescu, cat si Gheoghe Grad considera ca piata brokerilor a crescut atat de mult anul trecut datorita business-urilor de leasing si finantarilor din piata de capital.

Romania vs. alte tari europene

Presedintele UNSICAR considera ca nu sunt mari diferente intre Romania si alte tari europene referitoare la piata de brokeraj, datorita faptului ca s-a implementat, in toate tarile, IMD-ul (Insurance Mediation Directive), standardul care guverneaza activitatile intermediarilor.

„Din punct de vedere profesional, banuiesc ca ei (brokerii din alte tari – n.r.) sunt mai avansati, dar si la noi varfurile sunt mai avansate decat altii de la ei. In Spania ponderea brokerilor era de aproximativ 60% in 2007, dar ei au inceput aceasta activitate in urma cu cateva sute de ani, iar noi de 18 ani. In tari precum Spania, Italia, Franta ponderea brokerilor este mai mare decat la noi, dar in Germania aceasta pondere este mai scazuta”, a declarat Bogdan Andriescu.

Acesta estimeaza ca in 2-3 ani, ponderea primelor de asigurari intermediate de brokerii din Romania s-ar putea dubla, pana la peste 50%, acest lucru depinzand nu numai de activitatea brokerilor, ci si de puterea economica a clientilor.

Urmărește Daily Business pe Google News