„Din studiile realizate de autoritati, viitorul Pool de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) va plati, in primul an de aplicare a legii AOL si un grad de cuprindere de 85%, despagubiri de 100 milioane de euro”, a spus Bulugea, citat de Mediafax.
„Estimez ca, in primul an de aplicare a legii, gradul de cuprindere nu va depasi 30% si, in acest caz, despagubirile se vor situa in jurul valorii de 35 milioane de euro”, a adaugat acesta.
Adoptata in noiembrie 2008, Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor (AOL) impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor va fi pusa in aplicare de la 1 ianuarie 2010, termen avansat, in luna mai, de Radu Stancu, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
In noiembrie 2008, MAI a anuntat ca obligativitatea asigurarii locuintei va deveni efectiva la 1 iulie 2009.
„Ultimul termen avansat de MAI va fi respectat daca se infiinteaza PAID si se contracteaza, pana la finele anului, imprumutul extern pentru plata primei de reasigurare pe urmatorii 3-4 ani. Contractarea imprumutului extern necesita cel putin trei luni, potrivit reprezentantilor Ministerului Finanetelor”, a afirmat Bulugea.
In plus, spun reprezentantii asiguratorilor, plata primei de reasigurare ar trebui realizata pana la finele anului 2009, proces care implica si negocierea nivelului acesteia cu viitorul reasigurator.
Conform Legii 260/2008, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
In acelasi act normativ se spune ca polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), emisa in baza legii AOL, se incheie in forma scrisa intre PAID si proprietarul locuintei.
Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.
Persoanele fizice sau juridice care nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, in conditiile Legii 260/2008, nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit actului normativ, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor.
De asemenea, beneficiarii politei PAD si asiguratii care, dupa data intrarii in vigoare a Legii 260/2008, vor proceda la construirea, largirea sau modificarea locuintelor fara autorizatie de construire, emisa in conditiile legii, sau cu nerespectarea autorizatiei respective, afectand structura de rezistenta a locuintelor si favorizand expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despagubiti in baza asigurarii obligatorii, in cazul producerii riscului asigurat.
Perioada de asigurare obligatorie a locuintelor este de un an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie.
Fondul locativ national cuprinde 8 milioane de unitati, din care, potrivit datelor CSA, doar cel mult 15% beneficiaza de protectie printr-o polita de asigurare facultativa.
Potrivit unei estimari MAI, valoarea primelor subscrise dupa introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor va atinge 150 milioane de euro.
Din informatiile CSA, peste 20 de asiguratori si-au exprimat intentia de participare la viitorul PAID, printre acestia numarandu-se Ardaf, Astra, Certasig si Generali.