Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a spus ca numarul acestor daune a fost de 13.100.
Ea a mai precizat ca diferenta pana la 100% este reprezentata de daunele avizate pe baza proceselor verbale intocmite de politie.
Toncescu a amintit ca, potrivit unei norme emise de CSA cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2009, orice asigurat Casco are posibilitatea sa obtina direct de la asiguratorul sau documentul de introducere in reparatie a vehiculului propriu, daca acesta a fost singurul avariat.
„In primele 6 luni de cand asiguratii Casco au posibilitatea sa foloseasca aceasta procedura, asiguratorii au eliberat acestora 202.371 de documente de introducere in reparatie. Acest numar reprezinta 67% din numarul total de daune avizate de acest gen, in celelalte 33% cazuri asiguratii obtinand autorizatia de reparatie de la politie”, a declarat presedintele CSA.
Conform datelor provizorii comunicate de societati, primele brute subscrise in primul semestrul din 2009, pe segmentul asigurarilor auto au fost de 2,88 miliarde lei (0,68 mld. euro), avand o pondere de 75% din piata de asigurari generale, care are o valoare de 3,84 miliarde lei (0,9 mld. euro).
„Prin urmare, dupa cum era de asteptat, aceste asigurari continua sa domine structura pietei romanesti, si ma refer atat la clasa de asigurari de mijloace de transport terestru, cat si la cea de raspundere civila auto”, a spus Angela Toncescu.
Totodata, CSA a anuntat ca, pentru a informa soferii si reprezentantii pietei de asigurari, a elaborat un pliant – „Ghid de buna purtare in caz ca ti-ai lovit masina”, ce va fi distribuit la nivel national prin intermediul asiguratorilor si al Politiei.