Tot atunci vor fi facute publice si sumele pe care asiguratorii intentioneaza sa le verse ca aport la capitalul pool-ului, estimat la 12 milioane de euro.
Potrivit Legii nr.260/2008, „contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa intre PAID si proprietarul locuintei, prin mijlocirea societatilor de asigurare actionare PAID”. Aceasta inseamna ca Legea nr.260/2008 nu poate fi aplicata daca PAID nu exista, conform arbitrului asigurarilor.
PAID (Pool de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale) este, potrivit aceleasi legi, o societate comerciala constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte. Dupa cum se stie deja, societatile de asigurare din Romania sunt societati private, iar decizia de a participa sau nu la constituirea PAID apartine exclusiv acestora, se arata in comunicat.
In urma discutiilor purtate de reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor – care a sustinut intotdeauna necesitatea implementarii unui sistem de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale – cu societatile de asigurare, peste 20 de societati si-au anuntat intentia de a participa la constituirea PAID.
Comunicarea intentiei nu este insa suficienta pentru constituirea PAID. Este nevoie ca societatile de asigurare sa aiba aprobarea propriilor actionari pentru valoarea participatiei fiecareia la capitalul Pool-ului, dupa care sa inainteze la CSA documentatiile necesare autorizarii.
CSA considera ca, pentru implementarea fara probleme a legii, sunt necesare norme metologice elaborate de autoritatile competente care sa prevada modul in care autoritatile administratiei publice locale isi vor indeplini obligatiile ce le revin potrivit acestei legi.
Majoritatea companiilor de asigurari apreciaza ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor nu va intra in vigoare la 1 iulie, aceasta avand mai multe neclaritati.
Asigurarea acopera riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii.