Astfel, CSA analizeaza periodic indicatorii specifici precum lichiditatea, constituirea rezervelor tehnice, suficienta si dispersia activelor admise sa acopere rezervele tehnice si solvabilitatea, pentru a detecta din timp eventualele probleme majore care ar putea afecta capacitatea financiara a societatilor de asigurare autorizate, indiferent de cota de piata detinuta de acestea, se arata in comunicatul institutiei.
Oficialii Comisiei spun ca monitorizarea pe baza raportarilor este dublata de controale periodice si inopinate pe care CSA le efectueaza la sediile asiguratorilor, conform tematicii de control stabilite sau cu privire la aspecte punctuale.
In pofida scaderii primelor brute subscrise, evolutie caracteristica acestei perioade de criza economica, asiguratorii au reusit sa mentina rezervele tehnice la un nivel similar cu cel din 2009 si dispun de lichiditati pentru a-si onora obligatiile asumate fata de asigurati.
Daca ne referim exclusiv la activitatea de asigurari obligatorii RCA, rezervele de daune avizate, dar si cele de daune neavizate inregistreaza cresteri de peste 20%, fapt observat de altfel si in anii anteriori. In crestere sunt si despagubirile totale platite de catre asiguratori, chiar daca se observa o usoara tendinta de scadere a numarului de daune raportate de pagubitii RCA, se mai arata in comunicat.
In ceea ce priveste activitatea de subscriere a riscurilor de catastrofe naturale, aceasta poate fi practicata numai de catre asiguratorii autorizati de CSA in acest sens, iar una dintre principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca este aceea de a avea reasigurare. Conform raportarilor transmise de aceste societati, retinerea proprie din valoarea totala a raspunderilor asumate prin contractele care acopera si riscuri de catastrofe este de numai 5%.
In concluzie, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor apreciaza ca piata de asigurari este stabila financiar si datele disponibile in prezent nu indica semne de ingrijorare cu privire la evolutia acesteia.
„In nici o situatie, asiguratii si pagubitii de raspundere civila nu vor avea de suferit, intrucat CSA nu va ezita sa ia masuri in cazul in care societatile intampina dificultati in plata despagubirilor. De asemenea, CSA are la dispozitie suficiente parghii de interventie pentru a preveni o eventuala deteriorare a stabilitatii financiare a pietei, inclusiv aceea de a solicita majorari de capital. Daca avem in vedere valoarea majorarilor de capital aprobate la societatile de asigurare in 2010, de circa 80 milioane euro, in conditii economice nefavorabile, apreciem ca actionarii acestora sunt dispusi sa isi sustina in continuare investitiile pe piata romaneasca”, conform documentului citat.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in Romania, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii.
Potrivit legii, scopul intregii activitati a CSA este apararea drepturilor asiguratilor si promovarea stabilitatii activitatii de asigurare in Romania.