- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CSA: Pierderile nete ale asiguratorilor au scazut cu 59,9% anul trecut

24 May, 12:58 • Redactia DailyBusiness
Rezultatul net al industriei asigurarilor in 2010 indica pierderi de 41,37 milioane de lei, in scadere cu 59,9% fata de nivelul consemnat la finele anului anterior, a declarat, marti, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.
CSA: Pierderile nete ale asiguratorilor au scazut cu 59,9% anul trecut

In 2009, asiguratorii au inregistrat pierderi nete de 103,25 milioane de lei, comparativ cu 582,46 milioane de lei in urma cu un an.

„Reducerea pierderilor la nivelul industiriei arata ca asiguratorii, intr-un an de criza, au fost mai atenti cu cheltuielile si, in acest context, au reusit sa isi imbunatateasca rezultatul net”, a spus Toncescu, prezenta la Forumul International Asigurari-Reasigurari, editia a XIV-a.

Potrivit datelor CSA, numarul societatilor de asigurare care au inregistrat profit anul trecut s-a mentinut la 20, in timp ce numarul societatilor cu pierdere a scazut de la 25 la 23 fata de 2009, relateaza Mediafax.

De asemenea, valoarea cumulata a pierderilor inregistrate de cele 23 de societati a scazut cu 33,9% fata de 2009, la 276,64 milioane de lei.

Totodata, [b]suma profiturilor consemnate de cele 20 de societati a atins 235,27 milioane de lei[/b], nivel cu 25,3% mai redus fata de anul precedent.

La finele anului trecut, cei 43 de asiguratori autorizati aveau un capital social total de 4,175 miliarde de lei, in crestere cu 5,1% fata de 2009.

„Cresterea capitalului subscris demonstreaza ca actionarii asiguratorilor doresc sa isi sustina afacerile de pe piata romaneasca, in pofida scaderii temporare a activitatii de subscriere, care este una conjucturala. In 2010, un numar de 19 societati au efectuat majorari de capital, valoare cumulata a infuziilor realizate depasind 400 milioane lei, conform bilanturilor anuale auditate transmise Comisiei”, a spus Toncescu.

Ea a adaugat ca [b]exista semnale ca mai multi investitori sunt interesati sa intre pe piata romaneasca de asigurari[/b], dar ca nimeni nu doreste sa vanda.

In 2010, grupul francez AXA a achizitionat Omniasig Asigurari de Viata, ale carei operatiuni au fost lansate oficial in cursul acestei luni.

De asemenea, Ergo Asigurari de Viata si-a facut anul trecut debutul pe piata romaneasca, politele emise de asigurator fiind vandute prin intermediul retelei bancii UniCredit Tiriac Bank.

Datele CSA arata ca investitorii straini au o pondere de 88,6% in totalul capitalului social al asiguratorilor, respectiv 3,69 miliarde de lei.

Defalcat, investitorii din Franta detin o cota de 29,1% din capitalul social, urmati de cei din Austria – 24,6%, Olanda – 14,2% si Marea Britanie – 4,6%.

Toncescu a afirmat ca datele finale indica o scadere de 6,36% a subscrierilor din asigurari generale si de viata, la 8,31 miliarde de lei.

Pe de alta parte, indemnizatiile platite (inclusiv rascumparari totale si partiale) au insumat 5,47 miliarde de lei, in scadere cu 6,64% fata de 2009.

„Daca in 2005 indemnizatiile platite reprezentau 42,5% din volumul primelor subscrise, anul trecut acest raport a ajuns la 65,9%. Spre deosebire de pietele de asigurari din alte tari mai dezvoltate, piata romaneasca depinde intr-o proportie inca mare de asigurarile auto. Acest fapt isi pune amprenta atat asupra indemnizatiilor platite, in sensul cresterii lor, cat si asupra primelor subscrise, in sensul scaderii lor in conditile economice actuale”, a spus seful CSA.

Ponderea asigurarilor in Produsul Intern Brut (PIB) a scazut la 1,62%, de la 1,8% in 2009.

„Scaderea gradului de penetrare in 2010 este singulara si este rezultanta reducerii primelor subscrise, pe de o parte, si a cresterii PIB in preturi curente, pe de alta parte. Pana in 2010, acest indicator a evoluat pe un trend continuu ascendent”, a spus Toncescu.

Densitatea asigurarilor, determinata ca prime subscrise pe locuitor, a atins 387,85 lei in 2010, in scadere cu 6,15% fata de 2009, dar in crestere cu 90,12% fata de 2005, potrivit datelor CSA.

Pe segmentul asigurarilor generale, primele subscrise au scazut cu 8,31%, la 6,64 miliarde de lei, iar indemnizatiile platite cu 7,52%, la 4,79 miliarde de lei.

„Activitatea de asigurari generale a inregistrat in 2010 o pierdere tehnica neta de 195,08 milioane lei, care este de 1,6 ori mai mica decat in anul anterior si de 3,7 ori mai mica decat in 2008. Fata de 2005, pierderea tehnica neta este insa mai mare, pe fondul cresterii indemnizatiilor platite si al cresterii rezervelor in ritmuri mult mai mari decat cea inregistrata de prime”, a aratat Toncescu.

In 2005, indemnizatiile platite asiguratilor si pagubitilor reprezentau 49% din primele subscrise, raport care a ajuns la 72% in 2010.

In cazul politelor de viata, subscrierile au avansat cu 2,3%, la 1,67 miliarde de lei, iar indemnizatiile si rascumpararile cu 0,14%, la 673,49 milioane de lei.

„Rascumpararile raportate pentru anul 2010 au fost in valoare totala de 401,57 milioane lei, in scadere cu 5,4% fata de anul anterior. Activitatea de asigurari de viata a generat profit tehnic pentru 13 societati si pierderi tehnice pentru 10 societati. Pe total, rezultatul net al activitatii de subscriere pe viata indica un profit de 105,28 milioane de lei, de la 156,66 milioane de lei in 2009”, a afirmat Toncescu.

Potrivit datelor CSA, [b]primele intermediate de brokeri au scazut cu 0,4% in 2010[/b], la 3,19 miliarde de lei, in timp ce veniturile acestora au crescut cu 5,76%, la 533,78 milioane de lei, din care 505,31 milioane de lei din activitatea de negociere a contractelor de asigurari.

„Brokerii de asigurare devin un canal de distributie tot mai important in piata romaneasca de asigurari. In intervalul 2005-2010, gradul de intermediere s-a dublat. La finele anului 2010, gradul de intermediere s-a situat la 38,5% din volumul primelor subscrise la nivelul pietei”, a spus Toncescu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii de peste 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii ...