„Prin masurile adoptate, CSA a avut in vedere respectarea legislatiei in vigoare si aplicarea acesteia de catre toate societatile de asigurare in mod unitar, pentru implementarea cu succes a proiectului initiat si finantat de Banca Mondiala”, se arata intr-un comunicat CSA.
Studiile Bancii Mondiale au aratat ca locuintele si, implicit, populatia Romaniei au o expunere majora la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, marti, la solicitarea Astra Asigurari, ca asiguratii prin polite facultative de locuinte [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/tribunalul-a-decis-asiguratii-prin-polite-facultative-de-locuinte-nu-trebuie-sa-aiba-si-una-obligatorie-81041/]nu trebuie sa aiba si una obligatorie[/url].
Decizia a fost luata dupa ce CSA a hotarat ca, incepand cu 1 septembrie, asigurarile facultative vor avea sume asigurate de peste 10.000 de euro sau 20.000 de euro, care sunt cuprinse in asigurarea obligatorie a locuintelor. Astfel, locuintele ar fi fost asigurate [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/asigurarea-facultativa-de-locuinte-nu-o-mai-poate-inlocui-pe-cea-obligatorie-80190/]prin doua polite separate[/url] – obligatorie si facultative.
„Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a avut in vedere acoperirea riscurilor de catastrofa la nivel national, fara a interzice incheierea asigurarilor facultative, in scopul protejarii intereselor asiguratilor, in situatia in care unele produse de asigurari facultative similare existente in piata au conditii diferite de la o societate la alta, altele decat cele prevazute in Legea nr.260/2008”, anunta joi institutia.
CSA recomanda proprietarilor de locuinte [b]sa verifice conditiile contractuale ale politelor facultative[/b]. Daca acestea sunt de tip proportional sau prevad fransize pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala (cutremur, inundatii si alunecari de teren), atunci obligatia de a-si asigura locuintele, conform prevederilor legii, nu este indeplinita.
Pentru lamurirea oricaror probleme ce pot aparea in procesul de incheiere a unei polite de asigurare si/sau in perioada de derulare a acesteia, CSA a pus la dispozitia asiguratilor serviciul TelVerde, care poate fi accesat gratuit la numarul 0-8008-25627.
CSA precizeaza ca decizia Curtii de Apel Bucuresti, prin care s-a dispus admiterea in parte a cererii de suspendare a executarii Ordinului CSA nr. 15/2012 si a Normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, reprezinta o prima faza procesuala si nu este o decizie irevocabila.
Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).
PAD acopera numai 3 riscuri catastrofale: indundatii, cutremur si alunecari de teren.
Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.
Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.
Asigurarile obligatorii de locuinte se pot incheia doar prin cele companiile membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID): ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.
Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.