- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CSA: Tarifele RCA s-au marit in medie cu 15% in acest an

12 Feb, 16:34 • Redactia DailyBusiness
Tarifele asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) notificate de catre societatile de asigurare au crescut in medie cu 15% pentru 2010 comparativ cu anul trecut, au anuntat, vineri, reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
CSA: Tarifele RCA s-au marit in medie cu 15% in acest an

Comisia a precizat ca nu intervine in nici un fel in stabilirea tarifelor de prima pentru asigurarea RCA, rolul acesteia fiind acela de a urmari respectarea cerintelor impuse prin norme si desfasurarea activitatii in conditii de prudentialitate si profesionalism.

„Subliniem insa faptul ca normele in vigoare impun societatilor de asigurare sa stabileasca tarifele pe baza unor calcule actuariale pentru limitele de despagubire prevazute in norme, cu respectarea criteriilor de prudentialitate, precum si sa notifice catre CSA aceste tarife”, se arata in comunicatul arbitrului asigurarilor.

Tarifele de prima sunt stabilite astfel incat sa permita acoperirea tuturor obligatiilor ce rezulta din emiterea acestor polite. Asiguratorii RCA isi stabilesc tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, in baza unor calcule actuariale, ce utilizeaza informatii detinute despre propriul portofoliu. In acest fel, societatile de asigurare au posibilitatea de a stabili tarife diferentiate in functie de profilul clientului, respectiv: varsta asiguratului, domiciliul acestuia, daunalitatea inregistrata, tipul vehiculului si altele, conform CSA.

Incepand cu 1 ianuarie 2010, societatile de asigurare au obligatia de a aplica sistemul bonus-malus la tarifele de prima pe care le-au stabilit. Acest sistem presupune acordarea unor reduceri de prima (bonus), in situatia in care asiguratul nu a inregistrat daune, sau aplicarea unor majorari (malus) asupra primei de asigurare in situatia in care asiguratul a inregistrat daune.

Astfel, un asigurat care nu a inregistrat daune va beneficia de o reducere de 10% pentru o polita incheiata pentru un an, putand sa ajunga la un bonus de 50% daca timp de 7 ani nu inregistreaza daune pe RCA.

Avand in vedere numarul de dosare de dauna avizate in temeiul politelor obligatorii RCA, rezulta ca cei mai multi dintre asigurati, circa 90%, vor beneficia de bonus intrucat nu provoaca evenimente, au spus oficialii CSA.

Unui asigurat care a inregistrat daune i se aplica o majorare a primei de asigurare, respectiv un malus. Malusul se aplica in functie de numarul de evenimente si nu in functie de valoarea daunei. Procentul de majorare se aplica diferentiat in functie de istoricul asiguratului, respectiv de numarul anilor anteriori fara daune, si poate ajunge, in cazul unei daune, pana la 30%.

Comisia a solutionat aproape 4.000 de relamatii privind contractele RCA, in 2009

„Pe parcursul anului 2009 numarul reclamatiilor inregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor care au avut ca subiect contracte RCA, au fost in numar de 3.977, ceea ce reprezinta doar 0,07% din numarul total de contracte incheiate in perioada mentionata”, se mai arata in comunicat.

Conform reprezentantilor CSA, majoritatea acestor reclamatii reprezinta sesizari ce privesc modul de solutionare al dosarelor de dauna, aproximativ 80% din aceste reclamatii fiind solutionate favorabil.

Prin urmare, atat partea vinovata cat si partea pagubita sau vatamata trebuie sa furnizeze toate documentele necesare pentru completarea dosarului de dauna deschis de societatea de asigurari, astfel incat sa se scurteze perioada de solutionare a dosarului si sa nu se ajunga din acest motiv la limita legala a termenului de 3 luni de zile.

„Asigurarea RCA este practicata obligatoriu in toate statele din spatiul economic european. Prin contractul de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule este acoperita raspunderea civila delictuala a proprietarului sau a utilizatorului unui vehicul pentru prejudiciile produse unei terte parti prin intermediul vehiculului. Practic, in momentul poducerii unui accident, asiguratorul preia obligatiile de plata ale soferului vinovat catre partea sau partile vatamate, conform contractului de asigurare RCA incheiate cu acesta”, au mai spus oficialii CSA.

Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 15 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe zi. Candidații nu au nevoie de studii superioare
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe ...
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni între PSD și PNL
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni ...
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei