„Am ajuns, mai mult sau mai putin, la nivelul anterior caderii Lehman, insa nu la nivelul dinaintea crizei”, a explicat Mario Draghi, presedintele CSF, citat de Mediafax.
El a reamintit ca falimentul gigantului bancar american Lehman Brothers, in septembrie 2008, a destabilizat pietele financiare pana la punctul in care creditul a inghetat.
„Ulterior, dupa cateva luni dramatice si mai multe interventii din partea guvernelor, situatia sistemului s-a ameliorat, insa acesta nu a iesit din zona de turbulente”, a precizat Draghi.
Oficialul CSF a subliniat doua semne de imbunatatire, respectiv faptul ca bancile americane au reusit sa stranga, recent, din investitii private 10 miliarde de dolari si relansarea pietei obligatiunilor emise de companii. Restructurarea mai multor institutii de credit si activitatea redusa de pe piata creditului sunt, pe de alta parte, un semn ca sistemul bancar nu s-a insanatosit complet.
Revenirea nu poate fi „asigurata” in aceste conditii, a avertizat Draghi, adaugand ca, atunci cand va incepe, relansarea economiei va trebui sustinuta prin strategii coordonate de iesire din criza.
In viziunea oficialului, climatul economic si financiar nu se rezuma doar la presiuni asupra taxelor, reducerea programelor de relansare sau la masuri de combatere a efectelor crizei creditului.
„Sistemul bancar va trebui reparat pentru a putea implementa o politica monetara stricta”, a precizat Mario Draghi.
CSF a inlocuit Forumul de Stabilitate Financiara prin decizia membrilor G20, luata la summitul de pe 2 aprilie organizat la Londra. Organismul are rol in reglementarea si supravegherea sistemului financiar international.