Norma definitiveaza cadrul legal aplicabil administratorilor de fonduri de pensii facultative si depozitarilor, prin prezentarea procedurii de calcul al ratelor de rentabilitate a fondurilor de pensii facultative si a modului de informare transparenta a participantilor cu privire la acesti indicatori de performanta.
Primul calcul al ratei de rentabilitate a fondului de pensii se va efectua de catre administrator si depozitar, in ultima zi lucratoare a celei de-a 24-a luni de la data primei raportari a valorii unitare a activului net, certificata de catre depozitarul fondului de pensii, se arata in comunicat.
Astfel, in luna iunie vor avea loc primele evaluari oficiale ale performantelor fondurilor de pensii facultative care vor implini acest termen.
Din cele 10 fonduri active in prezent, 4 – ING Clasic, AZT Moderato, Pensia Mea si BCR Prudent – erau autorizate pana in iunie 2007 si ar urma sa faca primele evaluari oficiale ale performantelor in iunie 2009.
Ulterior, administratorul va calcula, raporta si publica trimestrial rata de rentabilitate a fondului de pensii, in ultima zi lucratoare a fiecarui trimestru, pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei efectuarii calculului.
In plus fata de calculele efectuate de administrator si depozitar, CSSPP va calcula si va publica lunar rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii si rata de rentabilitate minima a fondurilor.
Rata medie ponderata de rentabilitate si rata de rentabilitate minima se vor calcula diferentiat pe categorii de risc, tinandu-se cont de specificitatea fiecarei categorii in parte.
In cazul in care, la incheierea unui trimestru, rata de rentabilitate a unui fond se va situa sub rata de rentabilitate minima a categoriei respective de risc, administratorul fondului va fi atentionat de catre CSSPP. Daca situatia nu se va remedia pe parcursul a 4 trimestre consecutive, CSSPP va retrage acestuia autorizatia de administrare si va aplica procedura privind administrarea speciala.
„Precizam ca, potrivit normei, rata de rentabilitate minima a tuturor fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc reprezinta cea mai mica valoare dintre rata medie ponderata de rentabilitate calculata pentru fiecare categorie de risc in perioada respectiva, diminuata cu 4 puncte procentuale, si 50% din rata medie ponderata de rentabilitate calculata pentru fiecare categorie de risc in perioada respectiva”, se arata in comunicatul CSSPP.
Comisia a mentionat ca va elabora reglementari similare privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii administrate privat din sistemul Pilonului II.
Valoarea activelor nete ale fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) a crescut cu 10,24% in martie, pana la 110,48 milioane lei (25,8 mil. euro), iar numarul total de participanti atrasi de fondurile era de 162.220.