Cheltuielile totale ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au fost in 2007 de 4,96 milioane lei (1,49 mil. euro), din care 82% au fost cheltuieli de personal, potrivit unui raport al institutiei, publicat miercuri.
Institutia a incasat anul trecut taxe in valoare de 25,3 milioane lei (7,5 mil. euro) din autorizarile si avizarile date societatilor care au intrat pe piata pensiilor private obligatorii (pilon II) si facultative (pilon III).
La finele anului 2007, CSSPP nu avea restante la plata obligatiilor catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor sociale de somaj sau bugetul asigurarilor sociale de sanatate, se arata in raport.
In cursul anului 2007, pe segmentul pensiilor abligatorii (pilonului II) nu s-au inregistrat contributii, in conditiile in care procesul initial de aderare a participantilor a fost demarat la 17 septembrie.
Numarul participantilor pe pilonului II a ajuns la 4.156.316 de persoane, dupa finalizarea procesul de repartizare aleatorie a persoanelor care nu au aderat la un fond de pensii administrate privat, desi aveau aceasta obligatie, sau care au semnat acte de aderare pentru mai multe fonduri.
Circa 34% din cei 4,16 milioane de participanti au intre 35 si 45 de ani, adica au intrat in sistem fara sa fie obligati de lege, conform CSSPP.
Din punct de vedere al numarului de participanti, Romania a devenit a doua piata de pensii private obligatorii din regiunea Europei Centrale si de Est, dupa Polonia (13,3 milioane) si a depasit deja alte piete din zona, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria.
In anul 2007, in sistemul pensiilor facultative (pilonul III), s-au efectuat primele autorizari de administratori si fonduri inca din luna aprilie 2007. Primele contributii s-au inregistrat incepand cu luna mai 2007. Numarul de fonduri de pensii a crescut la 7, la final de an.
Fondurile de pensii facultative au reusit sa atraga, in 2007, 50.887 de participanti si active de aproape 14,38 milioane de lei (cca. 3 milioane de euro).