Legea 411/2004 privind fondurile de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II) prevede ca respectivele fonduri trebuie sa asigure o rata minima de rentabilitate, in caz contrar riscand sa-si piarda autorizatia, mentioneaza NewsIn.
„Exista periode mai dificile in viata unei societati. De ce sa retragi autorizatia unei societati, ca apoi sa fie afectata increderea participantilor, daca aceasta nu ajunge la rentabilitatea minima care urmeaza sa fie stabilita? Acest sistem este deja in alte tari si functioneaza. In Bulgaria a fost un caz de genul acesta, administratorul acoperind diferenta”, a mentionat Mircea Oancea (foto), presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Arbitrul pensiilor are in lucru un proiect de modificare atat a legii pensiilor private obligatorii (Legea 411), cat si a legii pensiilor private facultative (Legea 204) pentru a aduce modificaril la legislatia primara.
Oancea a subliniat ca proiectul va contine tot ceea ce a fost considerat eficient pana in prezent, dar si prevederi suplimentare.
Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,2 miliarde lei (283,9 milioane euro) la sfarsitul lui martie, in crestere cu 11,68% fata de luna anterioara, potrivit datelor CSSPP.