„Criza financiara americana nu pune in pericol piata pensiilor private din Romania”, se arata in Bilantul sistemului de pensii private la finalul trimestrului III 2008, elaborat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Pe parcursul trimestrului 3, administratorii au investit mai putin in actiuni, ponderea acestora ajungand la 3,42% la sfarsitul lui septembrie, fata de 6,1% la jumatatea anului.
Investiitiile realizate in Romania reprezinta 83% din portofoliile administratorilor, restul de 17% fiind facute in spatiul Uniunii Europene, se arata in bilant.
Prin derogarea prevazuta de CSSPP, fondurile de pensii obligatorii pot acumula lichiditatile necesare etapei de inceput a Pilonului II, pentru a-si diversifica ulterior portofoliile de investitii, in conditii de siguranta sporita.
Arbitrul pensiilor analizeaza oportunitatea introducerii unei noi derogari privind limitele impuse anumitor plasamente ale fondurilor de pensii private, pentru a permite administratorilor sa investeasca mai mult in instrumente mai sigure, se mai arata in bilant.
La sfarsitul lui septembrie, fondul administrat de ING avea o cota de piata de 34,06%, fiind urmat de Allianz-Tiriac cu 25,63%, Generali – 9,18%, Aviva – 7,02%, iar AIG detinea 6,43% din piata.
Pe urmatoarele locuri se claseaza: fondul administrat de Interamerican, ce avea 6,10% din piata pensiilor obligatorii, BCR cu 3,11%, BT Aegon (2,96%), BRD (2,41%), Omniasig (1,49%), Bancpost (0,58%), OTP (0,48%), Pensia Mea (0,37%) si KD (0,17%).
La finalul lunii septembrie, pe piata pensiilor administrate privat (pilonul II) functionau 14 fonduri de pensii.
Conform datelor disponibile la finalul trimestrului 3, in sistemul Pilonului II s-au incasat contributii pentru aproape 3,78 milioane de persoane, fata de 3,19 milioane in luna mai.
Activele nete aferente participantilor in sistemul pilonului II totalizau, la sfarsitul lunii septembrie la 498,31 milioane lei (peste 133 mil. euro). In luna septembrie, contributia medie s-a cifrat la 24,16 lei, iar cea de a cincea runda de contributii a fost in valoare de aproape 29 milioane de euro.
Numarul participantilor pentru care se inregistreaza contributii in conturile personale din sistemul pilonului II a crescut cu 10% la sfarsitul lunii septembrie, fata de jumatatea anului.
Astfel, numarul conturilor ramase goale (fara contributii) in sistemul pensiilor administrate privat, dupa 5 runde de colectare a contributiilor, este de 13,5% din totalul participantilor inregistrati in pilonul II, in scadere cu aproape 10 puncte procentuale fata de situatia de inceput a colectarii contributiilor (finalul lunii mai 2008).
Participantii cu varsta de peste 35 de ani au o pondere de 35%, la finalul lunii septembrie. Pentru participantii acestei categorii de varsta, aderarea in sistemul pilonului II nu a fost obligatorie.
Pe grupe de sex, ponderea barbatilor (51%) este usor mai mare fata de cea a femeilor (49%).
Participantii cu statut de nerezident in Romania reprezinta doar 0,18% din total, potrivit bilantului.
In acest an, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de 8 ani.