„Reamintim ca, potrivit legislatiei, administratorul este organizat intr-un mod complet separat de fondul pe care il gestioneaza, fie ca este vorba de un fond de pensii administrat privat (Pilonul II) sau fonduri de pensii facultative (Pilonul III). Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contributiile participantilor sunt puse la adapost de orice dificultati prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private sau actionarii acestora”, se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), citat de Mediafax.
CSSPP nu comenteaza hotararile Consiliului Concurentei (CC), autoritate care are drept scop protejarea si stimularea concurentei pentru asigurarea unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor.
„Conform atributiilor pe care le detine, CSSPP a sprijinit reprezentantii CC, oferindu-le informatiile necesare pe durata desfasurarii investigatiei de pe piata pensiilor private”, se mai spune in comunicat.
Presedintele Consiliul Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a anuntat ca institutia a amendat cu 5,2 milioane de lei un numar de 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), care „s-au inteles” sa incalce legislatia cu privire la repartizarea persoanelor care s-au inscris la doua fonduri.
„Administratorii de fonduri de pe Pilonul II, in pofida legii, au modificat legislatia in ceea ce priveste modul de repartizare a persoanelor care au aderat la mai multe fonduri de pensii private. Potrivit legii, cei cu mai mult de doua semnaturi trebuiau sa intre intru-un proces de repartizare aleatorie, asa numita loterie. Practic, administratorii s-au inteles si si-au impartit in mod egal persoanele cu dubla semnatura”, a declarat, intr-o conferinta, Chiritoiu.
Investigatia CC a inceput in decembrie 2007.
CSSPP este autoritatea de reglementare, supraveghere si control din domeniul pensiilor private si are capacitatea si competentele de a analiza si evalua garantiile din sistem.
„In acest sens, CSSPP desfasoara activitati de supraveghere si control pentru a asigura respectarea, de catre entitatile implicate, a dispozitiilor legale in vigoare, in sistemul de pensii private, in vederea protejarii intereselor participantilor si ale beneficiarilor. Monitorizarea indeplinirii obligatiilor entitatilor din sistemul de pensii private fata de CSSPP si fata de participanti este un proces continuu. Institutia are grija ca administratorii, fondurile, depozitarii, auditorii si agentii de marketing sa respecte legislatia, iar sistemul sa functioneze fara probleme”, se arata in comunicat.
Potrivit CSSPP, Romania are unul dintre cele mai moderne sisteme de pensii private din lume de tipul sau si totodata unul dintre cele mai puternice modele de siguranta.
„Nu mai putin de zece elemente de siguranta fac din Pilonul II un sistem solid si sigur pentru cele peste cinci milioane de participanti, printre care garantiile privind rata minima de rentabilitate, garantarea contributiilor nete, separarea activelor, supravegherea prudentiala si Fondul de Garantare”, se mai spune in comunicat.