„Din practica aplicarii prevederilor legale in vigoare, in materia fiscala a contributiilor in sistemul pensiilor facultative (Pilonul III), s-a observat o interpretare si aplicare diferita a acestora, de catre agentii economici”, se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Propunerea Comisiei de completare a articolul 35, alineatul 1 din proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice face parte din seria eforturilor intreprinse de institutie pentru clarificarea regimului de deductibilitate totala a contributiilor in sistemul de pensii facultative.
Astfel se urmareste evitarea oricaror neintelegeri la nivelul angajatorilor.
Potrivit legii, contributiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia. Incepand cu anul 2009, se aplica un prag de deductibilitate pentru pensiile private facultative de 400 de euro pe an, pentru angajat, si 400 de euro pe an pentru angajator.
Prin misiunea si atributiile sale, CSSPP pune in aplicare prevederile legilor aflate in vigoare, deciziile factorilor politici si strategia guvernului in domeniu reformarii sistemului de pensii din Romania.