In ceea ce priveste structura pe grupe de varsta, este reprezentativ faptul ca participantii cu varste cuprinse intre 30 si 44 ani detin o pondere importanta, respectiv 49,33% in decembrie 2007 si 48,75% in martie 2008, potrivit unui raport al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Legislatia nu interzice participarea la pensiile facultative in functie de varsta, oricine putand contribui in sistem cu pana la 15% din veniturile brute realizare lunar.
Pentru a putea beneficia de o pensie facultativa, conditiile legale impun ca fiecare participant sa aiba cel putin 90 de contributii lunare (nu neaparat consecutive) facute la fond, o varsta de cel putin 60 de ani si o suma minima acumulata, conform CSSPP.
Fondurile de pensii facultative au investit mai mult in obligatiuni in T1
Fondurile de pe pilonul III si-au diminuat ponderea depozitelor bancare, relativ la totalul investitiilor, in favoarea obligatiunilor de stat si municipale exceptie facand fondul OTP Strateg (cu doar 6 luni de functionare).
Ponderea depozitelor in totalul plasamentelor efectuate de fonduri a scazut, astfel, de la 70%, la finalul anului 2007, la aproape 15%, la sfarsitul lunii martie. In acest timp, ponderea obligatiunilor de stat s-a majorat de la 21% la 72%.
In 2007, fondurile de pensii facultative plasasera aproape toti banii disponibili din contributii in depozite bancare, asteptand sa atinga o masa critica pentru a diversifica plasamentele si a se indrepta catre portofoliul-tinta, privind raportul.
In primele trei luni ale anului, s-a observat un interes din ce in ce mai sporit pentru obligatiunile corporative tranzactionate. Aceste instrumente au ajuns la o pondere de 5,3% din totalul plasamentelor, fiind achizitionate atat de pe piata romaneasca de capital cat si de pe pietele reglementate din statele membre UE. In privinta actiunilor, acestea sunt achizitionate, in totalitate, de pe piata romaneasca, prin Bursa de Valori Bucuresti(BVB).
Conform prospectelor individuale aprobate de catre Comisie, fondurile active si-au asumat urmatoarele grade de risc: grad de risc scazut – BCR Prudent; grad de risc ridicat – AZT Vivace; grad de risc mediu – AZT Moderato, ING Clasic, ING Optim, Pensia Mea si OTP Strateg.
Potrivit legislatiei, fondurile de pensii facultative sunt scutite de obligativitatea diversificarii investitiilor, pana la atingerea valorii de 1 milion de lei active nete, pentru o perioada de maximum 1 an de la data colectarii primei contributii.
Odata atins pragul de 1 milion de lei, administratorii au la dispozitie un interval de 90 de zile in care trebuie sa diversifice investitiile in mod corespunzator si sa se alinieze la portofoliul-tinta, astfel incat sa se evite dependenta excesiva de un anumit activ, emitent sau grup de societati comerciale si concentrari de riscuri pe ansamblul activelor.
Numarul aderentilor la pilonul III a crescut cu 48,2%, in T1
Cele 7 fonduri de pensii private facultative de pe piata au atras, in primul trimestru al anului, 24.536 de participanti noi, ajungang la un total de 75.423 de persoane la sfarsitul lui martie, in crestere cu 48,2% fata de sfarsitul anului 2007.
Administratorii fondurilor de pensii facultative au continuat atragerea de noi participanti si colectarea contributiilor intr-un ritm care a condus la o crestere de 73,35%, in lei, a activelor nete ale pietei, acestea ajungand la 24,8 milioane de lei (6,73 milioane de euro) la finalul lunii martie, se arata in raportul arbitrului pensiilor.
„Castigarea increderii populatiei in sistemul de pensii facultative este un proces lent si de durata, dar cresterea continua a numarului de participanti si a activului net total al fondurilor este un semnal pozitiv pentru viitorul sistemului”, au spus reprezentantii CSSPP.
BCR Prudent detine cea mai mare cota de piata, de 23%
Cotele de piata, in functie de numarul de participanti, la finalul lunii martie, situeaza pe primul loc fondul BCR Prudent cu 23%, urmat de AZT Moderato cu 22%, AZT Vivace cu 19%, ING Clasic cu 18%, ING Optim cu 10% si Pensia Mea cu 8%.
La data de 31 martie, AZT Moderato si BCR Prudent detineau, impreuna, 58% din totalul activelor nete.
Fondul de pensii BCR Prudent detine atat cele mai mari active cat si cei mai multi participanti, dintre cele sapte fonduri. Cota de piata a BCR Prudent, raportata la numarul de participanti – 23,56%, este insa mai mica decat ponderea activelor fondului in totalul activelor de pe piata, respectiv 38%.
La sfarsitul lui martie, erau active 7 fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), potrivit arbitrului pensiilor private.
Pentru desfasurarea de activitati de administrare de fonduri de pensii facultative, a fost autorizat de catre CSSPP si SAI Raiffeisen Asset Management. Grupurile financiare din care fac parte cei 6 administratori de pensii facultative sunt prezente si pe piata pensiilor obligatorii.