In decembrie 2008, actiunile reprezentau 1,7% in structura investitiilor pe pilonul II.
In acelasi timp, fondurile de pe pilonul II aveau aproape doua treimi (63,67%) din totalul activelor in titluri de stat, in crestere de la 54,79% la finalul primului semestru, se arata in raportul Comisiei de supraveghere a Sistemului de pensii Private (CSSPP).
„Si in cursul trimestrului III activele fondurilor de pensii administrate privat au fost investite preponderent in active cu grad scazut de risc – titluri de stat si obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale”, se precizeaza in raport.
De asemenea, obligatiunile corporative reprezentau 17,39% din total active la finalul lui septembrie, in scadere fata de finalul lui iunie, cand acestea reprezentau 26,6%.
Obligatiunile organismelor straine neguvernamentale reprezentau 4,74% din totalul plasamentelor, obligatiunile municipale 1,85%, iar titlurile de participare la fondurile mutuale (OPCVM) aveau o pondere de 0,9%.
Arbitrul pensiilor private a decis recent prelungirea, cu un an, incepand din 3 noiembrie 2009, a termenului de derogare pentru limita maxima aplicabila investitiilor fondurilor de pensii private in titluri de stat, potrivit unui comunicat al CSSPP.
Derogarea pentru investitiile in titluri de stat – care sunt instrumente cu venit fix – ale fondurilor de pensii a fost decisa de supraveghetorul pietei intr-o perioada de varf a crizei financiare, pentru a proteja participantii de vulnerabilitatea pietelor de capital.
Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,995 miliarde lei (475,4 milioane euro) la sfarsitul lui septembrie, in crestere cu 7,85% fata de luna anterioara, potrivit datelor CSSPP.