Desi in momentul de fata derogarea mentionata nu este utilizata de majoritatea administratorilor, prelungirea termenului reprezinta o masura prudenta intreprinsa in interesul protejarii activelor participantilor in actualul context economic, se arata in comunicatul CSSPP.
Arbitrul pensiilor a reamintit ca, potrivit normei pentru modificarea temporara a limitei maxime aplicabile investitiilor fondurilor de pensii administrate privat in titluri de stat, administratorul unui fond de pensii poate decide, ca pe o perioada de 365 de zile, sa investeasca in titluri de stat din Romania sau din statele membre ale Uniunii Europene, cu depasirea procentului de 70% din valoarea totala a activelor fondului de pensii. O norma similara este aplicabila sistemului de pensii facultative.
Pentru implementarea prelungirii termenului de derogare, aceste 2 norme sunt modificate prin 2 noi acte normative aprobate miercuri de catre Consiliul CSSPP. Dupa expirarea perioadei prevazute de noile norme, administratorii care au aplicat prevederile acestora trebuie sa se incadreze atat in limitele prevazute de legile care stau la baza functionarii sistemului de pensii private, cat si in limitele stabilite prin prospectul schemei de pensii private.
Datorita caracterului de urgenta al prevederilor impuse, modificarile prezentate au fost supuse adoptarii in procedura de urgenta prevazuta de reglementarile in vigoare.