Astfel, noile prevederi modifica valoarea nivelului de referinta al activelor fondurilor de pensii facultative (Pilon III) pentru care se aplica depasirea limitei de investitii prevazuta la art. 85 din Legea 204/2006, pentru titlurile de stat, de la 1 milion de lei la 3 milioane de lei.
Totodata, se impune ca termen pentru aplicarea prevederilor normei o perioada de 2 ani de la intrarea in vigoare a acesteia, respectiv o perioada de 2 ani de la data colectarii primei contributii pentru fondurile de pensii facultative autorizate ulterior intrarii in vigoare a prezentei norme.
„Scopul actului normativ aprobat astazi este de a veni in sprijinul fondurilor de pensii facultative care se pot confrunta cu dificultati in procesul de diversificare a portofoliilor de investitii, in conditiile unui volum redus al activelor. Aceste modificari contribuie la crearea unui mediu propice dezvoltarii fondurilor de pensii facultative, prin acumularea lichiditatilor necesare etapei de inceput a sistemului de pensii private in Romania, in conditii de costuri reduse cu investitiile”, se arata in comunicatul CSSPP.
Ulterior depasirii pragului de 3 milioane lei active sau a perioadei limita impuse de norma, fondurile de pensii facultative isi vor putea diversifica portofoliile in conditii de siguranta sporita, conform prevederilor legale in vigoare.
Administratorii de fonduri de pensii facultative care decid sa aplice prevederile normei au obligatia de a informa participantii cu privire la decizia luata, aceasta fiind postata pe site-ul administratorului pe toata perioada de aplicare a prevederilor prezentei norme.
Totodata se elimina obligativitatea de a supune avizarii CSSPP modificarea prospectului schemei de pensii facultative ca urmare a deciziei luate, conform arbitrului pensiilor.