In prezent, numarul persoanelor care adera la sistemul fondurilor de pensii administrate privat din proprie initiativa, in fiecare luna, este mic in comparatie cu numarul persoanelor care sunt repartizate aleatoriu (doar un sfert din participanti isi exercita dreptul de alegere a fondului de pensii), iar acest fapt nu este in interesul sistemului de pensii in general.
In acelasi timp, primele doua fonduri de pensii detin aproape 60% din piata, in timp ce restul de sapte fonduri isi impart o cota de 40%, situatie care ar putea defavoriza participantii pe termen mediu si lung prin mentinerea unui mediu concurential cu eficienta scazuta, conform CSSPP.
Astfel, modificarile cu privire la repartizarea aleatorie au in vedere incurajarea implicarii active a administratorilor fondurilor de pensii in atragerea de noi participanti si in informarea acestora cu privire la sistemul de pensii private.
In 20 noiembrie 2009, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis sa schimbe modalitatea de repartizare aleatorie prin eliminarea, pe o perioada de doi ani, a fondurilor de pensii care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti. Astfel, ING si Allianz-Tiriac erau afectate.