Propunerea va putea fi luata in calcul de Legislativ pentru bugetul de stat pe anul 2009. Astfel, va fi nevoie si de o modificare a codului fiscal, conform presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), citat de NewsIn.
„Vrem ca pilonul III sa fie mult mai flexibil din punct de vedere legislativ, dar pilonul II va ramane unul foarte conservator”, a mai spus Oancea.
Jucatorii din piata se plang de nivelul scazut al deductibilitatii
„Nivelul de deductibilitate in ce priveste pensiile facultative este foarte mic in Romania comparativ cu alte tari, unde acesta se situeaza la nivelul de 2.000-3.000 euro. Prin urmare, este nevoie de o crestere a acestei deductibilitati”, a declarat Aron Popa, presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului Romaniei.
Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii, a mentionat ca nivelul deductibilitatii fiscale pe pilonul pensiilor facultative ar trebui sa creasca de la 200 euro pe an, in prezent, la 1.000 euro pe an, pentru ca suma sa devina „relevanta” pentru participanti.
Argumentatia administratorilor de fonduri de pensii facultative este aceea ca incurajarea acestora este un mod de crestere neinflationista a veniturilor, deoarece banii virati la fondurile de pensii nu intra in consum.