„Cateva banci sunt angrenate in etapa de certificare a sistemelor cash-back. Urmeaza etapa de discutii cu comerciantii”, a spus Catalin Cretu. Astfel, comerciantul va fi in masura sa plateasca clientului, de pe cardul acestuia din urma, o suma in cash.
Visa intentioneaza sa puna la punct un proiect de plati contactless impreuna cu primaria orasului Targu Mures, despre care reprezentantii companiei nu au dat momentan alte detalii.
Totodata, circa 50 de municipalitati vor accepta plata cu cardul a impozitelor locale, serviciu care nu va fi comisionat de banci, potrivit discutiilor purtate intre banci si procesatorul de carduri, a precizat Cretu. Managerul Visa nu a facut insa o estimare legata de volumul tranzactiilor ce ar putea fi efectuate in 2010 pentru plata impozitelor publice prin intermediul ATM.
Cretu a declarat totodata ca prioritatea maxima a Visa in Romania va fi incurajarea platilor cu cardul, iar la anul procesatorul va derula impreuna cu mai multe banci proiecte in acest sens.
In ceea ce priveste evolutia cardurilor Visa pe piata locala in 2010, Cretu estimeaza ca numarul „plasticelor” Visa va continua sa creasca si in 2010 (in 2009 cardurile Visa au inregistrat un plus de 5,4% pe piata locala), o crestere accelerata urmand sa cunoasca produsele de credit, in timp ce cele de debit vor avea o crestere moderata.
Totodata, este de asteptat ca tranzactiile efectuate de romani la comercianti sa inregistreze si anul viitor o crestere de peste 10 procente, a mai spus Catalin Cretu. El a explicat ca romanii folosesc cardurile de credit in special pentru vacante si achizitii de mare valoare, cum ar fi mobila, produse electrocasnice, in timp ce cardul de debit este folosit pentru a cumpara produse alimentare.
In 2010, Cretu se astepta si la accelerarea emiterii de carduri Visa cu cip. In 2009, doar 13% din cadurile Visa de pe piata locala erau cu cip, in conditiile in care bancile din zona SEPA, din care face parte si Romania, s-au angajat ca pana la sfarsitul lui 2010 sa migreze cu toate cardurile catre noua tehnologie. Potrivit country managerului Visa Europe, migrarea catre cardurile cu cip a bancilor, pe partea de emitere, a fost destul de inceata in 2009, accelerand abia in trimestrul al patrulea.
Country managerul a mai spus ca Visa va continua lupta impotriva fraudei de pe card. In 2009, aceasta a inregistrat o usoara crestere la nivel local, dar volumul sumelor fraudate de pe card au continuat sa fie de circa 11 ori sub media europeana. Diferenta mare dintre nivelul de fraudare in Romania si media europeana este data de faptul ca romanii folosesc mult mai putin trazactiile de tip e-commerce decat restul Europei, aceste tranzactii fiind cele unde se inregistreaza majoritatea faudelor la nivel european. „Vrem sa contribuim la pregatirea unor judecatori care sa cunoasca detaliile legate de trazactiile cu cardul, asa incat sa poata da decizii in cazurile de fraude pe card”, a mai spus Cretu.
In 2009, Visa detinea 6,4 milioane de carduri. Piata locala de carduri este estimata la circa 11,5 -12 milioane de carduri, ceea ce inseamna ca Visa poate fi considerat lider de piata, cu peste 50% din cardurile emise.
Cel mai puternic concurent al Visa pe piata locala este Mastercard.