Firma lui Niculae a ajuns pe primul loc in topul furnizorilor interni de gaze naturale pentru marii consumatori, cu o cota de 24,57% in aprilie, in vreme ce Romgaz, situat pe locul doi, a avut o cota de 19,13%, potrivit raportului pe luna aprilie al ANRE.
Presedintele grupului de firme InterAgro a explicat pentru DailyBusiness.ro cum a ajuns principalul furnizor pentru marii consumatori de gaze din Romania.
„Am inceput sa cumpar gaze direct de la rusi. Daca inainte cumparam ca orice furnizor intern, in prezent achizitionam gaze la prima mana, eliminand intermediarii din Romania”, a explicat Niculae.
Petre Stroe, directorul general al furnizorului de gaze EGL Romania, a spus pentru DailyBusiness.ro ca niciun alt furnizor intern n-a reusit sa cumpere gaze direct de la companiile rusesti. „Cat am fost in conducerea Termolectrica, multe companii din subordine se laudau ca vor importa gaze direct de la rusi. Dar niciuna n-a reusit, desi au incercat”, a mentionat Petre Stroe, fost director Termoelectrica.
Ioan Niculae a explicat ca a ajuns sa cumpere gaze prin negocieri directe cu rusii, prin intermediul partenerilor de la Vimetco cu care realizeaza centrala electrica de la Turnu Magurele.
„Partenerii rusi, care sunt proprietarii Alro Slatina, detin si compania Imex Oil”, a precizat Niculae.
Romania importa gaze din Rusia, prin intermediul a doua companii straine: Wintershall (care are si reprezentanta in Romania) si Imex Oil, potrivit ANRE.
Niculae a mai spus ca InterAgro ar putea fi primul furnizor intern care reuseste sa cumpere gaze direct de la rusi, lucru pe de-o parte normal, avand in vedere ca firmele din cadrul grupului sunt mari consumatori de gaze. „Anul trecut, am avut 13,7% din consumul de gaze de la nivel national, iar anul acesta cred ca vom depasi 15%”, a spus el.
Un alt motiv al plasarii InterAgro pe primul loc in topul furnizorilor pentru piata libera este ca livreaza 75% din cantitatea totala de gaze achizitionate chiar firmelor din grup, mari consumatoare de gaze, la randul lor (de exemplu combinatele de ingrasaminte chimice precum Sofert SA Bacau, Azochim SA Savinesti sau Donawchem SRL – n.r.).
Podiumul clasamentului furnizorilor pe piata libera din aprilie a fost completat de compania Petrom Gas, cu o cota de piata de 12,92%. La mica diferenta s-a situat compania Distrigaz Sud, cu o cota de 12,28%, in vreme ce Petrom s-a plasat pe locul 5, cu o pondere de 7,28% din totalul livrarilor de gaze naturale pe piata libera.
InterAgro a oscilat in topul furnizorilor de gaze pe piata libera, insa niciodata nu a mai fost pe primul loc. De exemplu, in martie, cu o cota de 11,35%, InterAgro ocupa locul 4 in topul furnizorilor de gaze pe piata libera, dominat de Romgaz.
Pe de alta parte, in luna aprilie din 2007, cota de piata a InterAgro era de 14,04%, sitund compania pe locul 2 in topul furnzorilor de gaze pentru marii consumatori, dupa Romgaz.
Principalul producator de gaze din Romania, Romgaz, a inregistrat in martie o cota de 24,01% pe piata libera, in timp ce Petrom Gas si Distrigaz Sud, situate pe locurile 2 si 3, au avut 12,36%, respectiv 12,31% din piata.
Pozitia dominanta a InterAgro in luna aprilie s-ar putea explica si prin situarea acestui jucator pe locul 2 in topul importatorilor de gaze, dupa Distrigaz Sud.
Importurile de gaze naturale din luna aprilie au scazut cu pana la 30%, la circa 350 milioane metri cubi. Pretul mediu al gazelor naturale din import a fost in aprilie de 409,57 dolari pe mia de mc, in crestere cu 8,7% fata de luna precedenta. La acest nivel, valoarea importurilor din aprilie se ridica la 143,5 milioane dolari (circa 90 milioane euro).
Pe totalul pietei furnizorilor de gaze, care cuprinde si piata reglementata si pe cea de en-gros, InterAgro se situeaza insa pe locul 4 in aprilie, cu o cota de 6,4%. Liderul pietei de gaze din Romania este Romgaz, cu o cota de piata de 32,61%, care se refera doar la cantitatile livrate de companie din productia interna.
Consumul intern de gaze naturale a scazut in aprilie cu 27% fata de martie, pana la 1,16 miliarde mc, si a fost sustinut in proportie de 70% de productia interna, restul fiind acoperit cu gaze din import.
Productia interna de gaze naturale din luna aprilie 2008, ce intra in consum (inclusiv extras din inmagazinare) a reprezentat 70,08% din totalul surselor. Primii doi producatori (Romgaz si Petrom) au acoperit 97,46% din aceasta sursa.
Importul ce a intrat in consum in luna curenta (import curent si extras din inmagazinare) a reprezentat diferenta, respectiv 29,92%. Primii trei importatori – furnizori interni – cu o cota de piata a importului de peste 15% fiecare, au realizat impreuna 65,08%.
Conform Directivei Parlamentului si a Consiliului European 2003/55/EC, incepand cu 1 iulie 2007, piata de gaze naturale este deschisa 100% pentru toti consumatorii.
In practica, pana la finalul lui aprilie se transferasera la categoria consumatorilor eligibili (care isi pot negocia liber conditiile contractuale, inclusiv pretul) doar jumatate dintre consumatori (50,67%), restul preferand sa cumpere in continuare gaze la pretul reglementat.