Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum ajung masurile antievazioniste din noul Cod Fiscal sa blocheze activitatea firmelor si sa ingroape angajatii in datorii

29 Jul, 00:02 • gecad.net
Noile masuri fiscale luate de guvern pentru a combate evaziunea din zona TVA precum si evaziunea de pe piata muncii ar putea avea efecte adverse, cum ar fi blocarea activitatii firmelor, dar si coplesirea cu datorii a fostilor angajati, sustin reprezentantii firmei de consultanta fiscala Nexia.
Cum ajung masurile antievazioniste din noul Cod Fiscal sa blocheze activitatea firmelor si sa ingroape angajatii in datorii

Una din masurile fiscale antievazioniste ale guvernului este cea care prevede ca firmele din Romania care doresc sa faca prestari de servicii sau livrari de bunuri in spatiul intracomunitar trebuie sa se inregistreze intr-un registru nou creat de fisc, pana la data de 1 august, pentru a face astfel dovada ca sunt platitori de TVA.

Potrivit reprezentantilor firmei de consultanta Nexia, guvernul a luat masura pentru a reduce evaziunea de pe segmentul taxei pe valoarea adaugata (TVA), care ar fi partial anulata prin tinerea unei evidente stricte a firmelor. Insa, atrag atentia acestia, la nivel european exista deja o baza de date in care sunt inscrise aceste firme, si nu era nevoie ca ea sa fie dublata de infiintarea unui registru national.

Specialistii Nexia spun ca noua obligatie pe care o au companiile platitoare de TVA incarca firmele cu costuri impovaratoare si le poate chiar bloca activitatea pe termen scurt.

Astfel, pentru a se obtine inregistrarea, firmele trebuie sa depuna la ANAF un dosar complex care include cazierul judiciar al administratorilor si asociatilor firmei, un certificat constatator procurat de la Registrul Comertului care sa demonstreze calitatea actionarilor si declaratia 095. Dupa ce dosarul este depus la ANAF, fiscul are la dispozitie 10 zile pentru a comunica daca se accepta sau nu inregistrarea firmei in registrul platitorilor de TVA.

Or, termenul de circa o luna pe care firmele l-au avut la dispozitie pentru a face aceasta inscriere a fost destul de „din scurt”, asa incat unele companii nu vor reusi sa figureze in registru pana la 1 august, asa cum prevede legea, pentru a putea astfel sa deruleze in continuare tranzactii intracomunitare. Firmele care nu vor reusi sa se inscrie pana la 1 august vor trebui sa amane derularea tranzactiilor pana cand fac inscrierea.

Daca totusi vor derula aceste tranzactii, desi nu au facut inscrierea, firmele va trebui sa suporte costul TVA, de 24%, pe care nu l-ar fi achitat daca ar fi fost inregistrate.

„Cei care sunt inregistrati ca platitori de TVA in spatiul intracomunitar beneficiaza de scutirea de plata a TVA, pe baza mandatelor de evitare a dublei impuneri”, a explicat Luminita Ristea, managing partner al firmei de consultanta fiscala ConsultingR, membra a Nexia.

Totodata, firmele care nu sunt inscrise in registru si deruleaza tranzactii intracomunitare vor avea de suportat o amenda cuprinsa intre 1.000 si 5.000 de lei, a spus Beatrice Onica Jarka, avocat partener in cadrul firmei Cunescu, Balaciu si Asociatii, membra a Nexia.

In plus, costurile pe care le presupune tot demersul pot urca pana la 50 de euro pentru fiecare asociat, atrag atentia consultantii Nexia, ceea ce inseamna ca firmele cu multi asociati vor avea de platit sume care nu sunt de neglijat, pentru a se inscrie in registru.
Acestia considera ca introducerea noului registru ar putea avea un impact serios asupra activitatii economice, in conditiile in care livrarile de marfuri si servicii catre statele intracomunitare vor fi puternic afectate cel putin in urmatoarea luna de zile.

O a doua masura antievazionista luata de guvernanti si care poate avea consecinte nefaste asupra contribuabililor este cea legata de extinderea platii contributiilor individuale catre drepturile de autor si catre toate veniturile de natura profesionala, altele decat cele salariale.

Insa, atrag atentia consultantii Nexia, „efectele prevederii s-ar putea intinde si pe perioada din trecut, respectiv pe ultimii 5 ani”, deci ar fi retroactive. Retroactovitatea legii se bazeaza pe un principiu care exista deja in Codul Fiscal potrivit caruia o anumita activitate care este incadrata de firma intr-o categorie de activitati independente, deci neplatitoare de CAS, ar putea fi reincadrata de ANAF intr-o categorie dependenta, deci obligata sa plateasca TVA.

„Daca masura ar fi retroactiva, atunci ar atrage dupa sine recalcularea contributiilor sociale din ultimii ani, cu tot cu majorari si penalitati”, a atras atentia avocatul Dinu Petre.

Penalitatile si obligatia de plata a CAS-ului sunt aplicate de regula firmei angajatoare, dar, atrage atentia consultantul, daca respectiva companie s-a retras de pe piata, atunci penalitatile se vor aplica celor care au realizat veniturile. Prin urmare, angajatii care in trecut au realizat venituri in baza unor activitati pe care fiscul le considera dependente ar putea ajunge in situatia de a achita retroactiv CAS, precum si amenzile aferente.

Potrivit noului Cod Fiscal, pentru drepturile de autor, cota de cheltuieli deductibile a fost redusa de la 40% la 20% din venitul brut. In acelasi timp este stabilita o obligatie de plata a contributiilor obligatorii individuale limitata la cinci salarii medii pe economie.

De asemenea, orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Crin Antonescu dinamitează relația cu SUA: „Nu vrea domnul Vance să vorbim mai în detaliu câte dosare politice s-au făcut sub oblăduirea ambasadei SUA?”
Crin Antonescu dinamitează relația cu SUA: „Nu vrea domnul Vance să vorbim mai în detaliu câte ...
7 aspecte de care trebuie să ţii cont dacă ai fost concediat. Poţi întoarce lucrurile în favoarea ta
7 aspecte de care trebuie să ţii cont dacă ai fost concediat. Poţi întoarce lucrurile în favoarea ta
În timp ce locuitorii nu au canalizare, Primăria Slatina cheltuie 20.000 de euro pe mărțișoare și flori. „Și trotuare vrem”
În timp ce locuitorii nu au canalizare, Primăria Slatina cheltuie 20.000 de euro pe mărțișoare și ...
Accelerăm pe infrastructură! România poate întrece anul acesta Croația și Cehia la numărul kilometrilor de autostradă, iar în 2026, Elveția și Danemarca
Accelerăm pe infrastructură! România poate întrece anul acesta Croația și Cehia la numărul kilometrilor ...
Marcel Ciolacu crede că Iohannis nu ar fi trebuit să demisioneze: „E greu ca România să fie un partener de dialog”
Marcel Ciolacu crede că Iohannis nu ar fi trebuit să demisioneze: „E greu ca România să fie ...
Ilie Bolojan a stabilit convocarea ședinței CSAT. Marcel Ciolacu și Crin Antonescu au făcut presiuni
Ilie Bolojan a stabilit convocarea ședinței CSAT. Marcel Ciolacu și Crin Antonescu au făcut presiuni
Studiu. Praful produs de frâne poate fi mai toxic decât gazele de eșapament!
Studiu. Praful produs de frâne poate fi mai toxic decât gazele de eșapament!
Cod Rutier 2025. Care este viteza legală pe timp de iarnă. Ce trebuie să știe șoferii români
Cod Rutier 2025. Care este viteza legală pe timp de iarnă. Ce trebuie să știe șoferii români
Patru nativi din zodiac au parte de schimbări radicale după Dragobete 2025
Patru nativi din zodiac au parte de schimbări radicale după Dragobete 2025
Adevăratul motiv pentru care Liviu Vârciu a părăsit-o pe Jojo înainte de nuntă: ”Trebuia să ne cunune Horia Brenciu”
Adevăratul motiv pentru care Liviu Vârciu a părăsit-o pe Jojo înainte de nuntă: ”Trebuia să ...
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Peste o mie de școli incluse în programul Masă Sănătoasă 2025. Guvernul intenționează să reducă abandonul şcolar cu o masă de 15 lei, inclusiv TVA
Peste o mie de școli incluse în programul Masă Sănătoasă 2025. Guvernul intenționează să reducă ...
ANALIZĂ România se confruntă cu riscuri financiare serioase. Presiunile inflaționiste se pot abate asupra populației
ANALIZĂ România se confruntă cu riscuri financiare serioase. Presiunile inflaționiste se pot abate ...
Elon Musk îl desființează pe președintele CCR din România: „Este un tiran, nu un judecător”
Elon Musk îl desființează pe președintele CCR din România: „Este un tiran, nu un judecător”
Piedone continuă seria verficărilor în mall-urile din Capitală. ANPC a închis Carrefour din Sun Plaza și mai multe restaurante
Piedone continuă seria verficărilor în mall-urile din Capitală. ANPC a închis Carrefour din Sun ...
Criza scoate banii de la saltea: Doar 1 din 10 români spune că a pus suficienţi bani deoparte. SONDAJ
Criza scoate banii de la saltea: Doar 1 din 10 români spune că a pus suficienţi bani deoparte. SONDAJ
Horoscop Minerva martie 2025. Karma grea pentru 4 zodii la început de primăvară
Horoscop Minerva martie 2025. Karma grea pentru 4 zodii la început de primăvară
Prognoza meteo 21 februarie 2025. Vremea va fi deosebit de rece în sudul, în estul ţării şi parţial în centru
Prognoza meteo 21 februarie 2025. Vremea va fi deosebit de rece în sudul, în estul ţării şi parţial ...