Totusi, o investitie in structurile de producere a energiei regenerabile prezinta si dificultati, companiile care dezvolta parcuri eoline avand nevoie de pana la 101 avize si acces la un teren de suprafete mari, avand in vedere ca pentru o turbina este nevoie de 1 hectar de teren.
„Este o piata emergenta, la al carei boom vom fi martori in cativa ani. Stafeta este acum detinuta de energia eoliana. Pe segmentul fotovoltaic sunt doar proiecte in faze de studii”, spune Dana Duica, director executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.
Cel mai mare proiect de energie eoliana din Romania este pana in prezent cel realizat de CEZ in Dobrogea, de 600 MW. In domeniu au mai fost anuntate investitii de peste 1 mld. euro pentru urmatorii ani, insa cea mai mare parte din aceste proiecte sunt oprite ca urmare a crizei financiare.
Cele mai importante aspecte ale unei investitii in parcuri eoliene sunt alegerea terenului si obtinerea tuturor avizelor necesare, al caror numar oscileaza intre 80 si 101, de la licenta ANRE (Autoritatea Nationale de Reglementare in domeniul Energiei), pana la avize de mediu. Procesul de obtinere al tuturor acestor autorizatii si avize dureaza 2 ani. De asemenea, orice investitor trebuie sa fie inscris intr-o retea de energie electrica pentru a depune cererea de obtinere a licentei la ANRE.
Avocatul Mihai Dutoiu a mai explicat ca printre dificultati investitorilor se numara si gasirea terenurilor potrivite, ca urmare a faramitarii proprietatilor, dar si a problemelor cu autoritatile locale, licitatiile publice fiind mai putin credibile in fata bancilor. „O licitatie publica nu este niciodata simpla si trebuie sa convingi bancile ca rezultatul nu este atacabil”, spune Dutoiu.
Cum se alege terenul pentru un parc eolian
Terenul se identifica doar dupa masuratorile de intensitate a vantului. Dutoiu spune ca investitorii trebuie sa testeze intensitatea vantului timp de 2 ani, asa ca trebuie sa aiba acces la terenul care ii intereseaza chiar inainte de a-l achizitiona.
Dana Duica, director executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, spune ca alegerea terenului este supusa si unor constangeri de mediu, cum ar fi ca zona sa nu fie una protejata sau in care sa existe specii protejate prin lege, dar sa nu existe nici conexiuni radio importante in zona, deoarece pot fi bruiate de activitatea turbinelor.
Pe segmentul de energie eoliana, potentialul Romaniei este de 14.000 mw, ceea ce ridica o alta problema – poate reteaua existenta sa preia aceasta capacitate? Potrivit autorizatiilor eliberate de ANRE, 961 de MW vor fi instalati in Romania pana la finalul lui 2011.