- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cum arata greva magistratilor la ea acasa, in Tribunalul Bucuresti: Reportaj DB despre efectele opririi Justitiei asupra business-ului

18 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Sali de judecata goale, avocati resemnati, oameni de afaceri stresati si, plutind in aer, "mirosul" de pagube de miliarde de euro. Asa arata joi dupa-amiaza atmosfera de la Tribunalul Bucuresti. Greva magistratilor a accentuat fenomenul de neplata. "Cine e destept acum, profita de greva si se finanteaza din banii partenerilor de afaceri!", declara un om de afaceri intalnit pe holul Tribunalului Bucuresti.
Cum arata greva magistratilor la ea acasa, in Tribunalul Bucuresti: Reportaj DB despre efectele opririi Justitiei asupra business-ului

E mai ceva ca la biserica„, spune avocatul Cristian Grecu, pe care l-am intalnit pe holurile tribunalului. „Daca veneati acum trei saptamani, aici era ca la nebuni. Acum nu mai vine nimeni, isi trimit doar avocatii, pentru ca procesele oricum se amana”, imi spune acesta. Intr-adevar, te simti ca intr-o catedrala. Salile inalte, cu unul, doi avocati rataciti, niste functionari plictisiti si doar cativa oameni, interesati sa vada cu ochii lor ce se intampla cu dosarele. In rest, o liniste ca de spital in care se aude doar ecoul pasilor.

La Sectia a VI-a Comerciala, reusesc sa intru in vorba cu un om de afaceri, trecut de 40 de ani. „Am un proces cu o firma careia i-am dat marfa si a uitat sa mi-o mai plateasca”, imi spune acesta. „Ma judec cu ei din primavara. Azi am avut termen si am zis sa vin totusi, pentru ca am inteles ca personalul auxiliar a reluat lucru. M-am gandit ca poate se apuca totusi de judecat. Am venit pe degeaba. Mi-au dat termen in noiembrie. Ii intereseaza ce se intampla cum ma doare pe mine de clima de pe Marte.”, spune acesta. „Oricum, nu ma astept la cine stie ce. A fost si cineva de la ei din firma si mi-a spus asa, ca intre „prieteni”. Cine mai plateste la timp acum, ori e fraier, ori tampit. O sa imi plateasca factura, da, dar cand o sa treaca criza”. De altfel, aceasta strategie este recomandata, cel putin in unele discutii de pe internet, drept cea mai buna masura anti-criza.

Nu vrea sa isi dea numele. Mi-l spune in particular si imi arata si niste documente. Imi spune ca ii este frica ca, daca va citi vreun magistrat ce a spus despre ei, poate se razbuna in dosar. Mi-l prezinta si pe avocatul sau. „Au inceput sa se inregistreze dosare, insa nu se judeca nimic. Mai am doua cauze pe comercial, o insolventa si o reziliere de contract. Amandoua sunt blocate. Cat va dura greva, asa vor ramane. Ma gandesc cu groaza ce va fi dupa aia. O sa vedem procese la minut. La ritmul asta, sa nu se astepte nimeni la decizii motivate”, imi spune avocatul.

Joi, la Sectia Comerciala de la Tribunalul Bucuresti, erau programate intre 50 si 80 de dosare la cele cinci complete de judecata. In total, cam 300 de dosare. Si la Sectia Contencios Administrativ si Fiscal si cea de Conflicte de Munca si Asigurari Sociale e o lista lunga. „Daca pui si dosarele de pe Civil, sunt peste 1.000 de dosare pe zi”, imi povesteste un angajat de la Registratura. „Am inceput sa primim dosare din nou, intre 9.30 si 11. Veniti dumneavoastra maine pe la 9 si rezolvam repede”. Il intreb cand as putea sa intru la judecata. Raspunsul e cel pe care il banuiam. „La cate dosare s-au amanat, daca o sa prindeti un loc undeva prin primavara, sa fiti multumit”, imi spune. „Va fi o adevarata nebunie cand se vor judeca toate procesele astea„. Un simplu calcul arata ca, numai la Sectia Comerciala, au fost amanate peste 5.000 de dosare pentru octombrie si noiembrie.

Nici daca vor judeca in regim non-stop, nu o sa le termine jumatate de an de acum incolo„, imi spune avocatul.

Greva magistratilor, bucuria teparilor

Pe rolul instantelor sunt in acest moment 40.000 de dosare de insolventa. La acestea se mai adauga alte cateva mii de dosare ce vizeaza diferende comerciale. Toate au fost amanate. Efectul? Nimeni nu mai plateste nimic, spun oamenii de afaceri. Datornicii au primit un ragaz nesperat, iar cei care aveau de primit bani, risca si ei sa ajunga in boxa acuzatilor, pentru ca blocajul financiar nu iarta.

„Este absurd ce se intampla”, spune Alexandru Frumosu, secretarul general al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa. „S-a accentuat fenomenul de neplata, iar blocajul a atins deja cote similare cu cel din anii ’90”, spune Frumosu. E de inteles, in conditiile in care amenintarea cu judecata nu mai tine.

„Protestul asta a blocat business-ul si i-a facut pe multi sa se intrebe: Dar eu de ce sa platesc, ca doar, daca ma da in judecata, oricum procesul nu se tine, mai bine folosesc banii intre timp, ca pe criza asta, sa ai lichiditati e „regula de aur””, spune Mihai Ionescu, presedintele Agentiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

E genul de „business de criza” de care povestea recent si omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri. „Bine, se faceau astfel de afaceri si inainte, insa acum ca sa reusesti sa recuperezi niste bani, sa executi un contract, a devenit o munca sisifica, in conditiile in care procesele dureaza mult, iar intre timp, poti la randul tau sa intri in probleme financiare grave”, declara Parvan cu putin timp inainte sa inceapa greva.

„Ganditi-va la amploarea fenomenului”, spune avocatul Gheorghe Piperea. „Pe langa insolvente, exista cereri de supendare a activitatii, banci care pentru executarea silita au nevoie de incuviintare, societati comerciale care pentru a se salva au nevoie sa se puna sub protectie in fata creditorilor. Spetele acopera o paleta atat de larga, inca consecintele sunt practic imposibil de calculat in bani, la nivelul intregii tari”, spune avocatul.

„Registrul Comertului nu lucreaza, sunt peste 5.000 de dosare blocate, Tribunalul nici atat, toata lumea este ascunsa, este in greva. Intre timp, mediul de afaceri plateste penalizari pentru neindeplinirea contractelor, firmele nu pot opera modificari in actionariat, nu pot realiza majorari sau diminuari de capital, nu se pot deschide sau inchide noi business-uri. Economia e practic blocata„, spune Mihai Ionescu, presedintele ANEIR.

[quote=Statistica ONRC]In Bucuresti sunt in prezent 5.765 de dosare care au fost amanate cu o luna si programate dupa 1 octombrie. Numarul acestora creste zilnic[/quote]

„Cum sa ii dai in judecata, daca ei te judeca?”

Stand de vorba cu cei care au apelat la justitie pentru a-si rezolva o problema de afaceri, iti dai seama cat de absurda este situatia. In conditiile in care magistratii nu par a fi dispusi sa inceteze greva,oamenii de afaceri sunt practic cu mainile legate. Si asta pentru ca nu exista niciun temei legal care sa le sustina un asemenea demers, in afara de dreptul universal la judecata. Ar fi o solutie, actionarea in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului insa demersul ar insemna, pe langa costuri importante, alte luni de asteptare.

„Ne-a ramas doar sa ii blamam public, sa le cerem sa inceteze greva. Cum ar fi daca medicii ar refuza sa mai opereze?”, comenteaza presedintele ANEIR.

Magistratii resping insa acuzatiile. Din punct de vedere legal, ei isi continua activitatea. Judeca toate cauzele ce implica arestari si minori, iar la restul dosarelor dau alte termene de judecata.

Revendicarile lor? Cer mai multi bani pentru justitie (1% din PIB), in conditiile in care sunt instante care nu mai au bani nici macar de citatii, si cer mentinerea drepturilor salariale. Nu vor salarii mai mari.

[quote=Mona Pivniceru, presedinte Asociatia Magistratilor]Protestul acesta nu este pentru majorarea salariilor, ci pentru mentinerea lor, asa cum prevede legea[/quote]
„N-am cerut decat sa fim respectati, nu sa ni se taie salariile cu 60%, asa cum prevede legea salarizarii unitare”, a declarat magistratul.

Pana cand guvernul nu le va garanta drepturile, sunt decisi sa continue protestul, indiferent de consecinte.

Alegerile prezidentiale, cheia iesirii din greva

Cand se va incheia greva? Nimeni nu stie, la nivel oficial. Astazi, reprezentantii magistratilor se vor intalni pentru a discuta despre ultimele negocieri cu guvernul. Sansele ca greva sa inceteze sunt insa foarte mici, in conditiile in care Executivul nu este dispus sa le acorde din nou sporurile de stres, de 50% din salariu.

Saptamana trecuta, ministrul Justitiei Catalin Predoiu a facut un apel catre magistrati pentru reluarea activitatii, in conditiile in care legea salarizarii unitare oricum va fi modificata in 2010. Propunerea a fost facuta, de altfel, tuturor bugetarilor.

Miza asumarii in Parlament a legii unitare de salarizare este, de fapt, angajamentul luat de guvern in fata FMI. Fara legea salarizarii, boardul FMI ar putea sa amane sau chiar sa refuze acordarea celei de-a doua transe din imprumut, de 1,9 miliarde de euro. Iar acesti bani sunt absolut vitali pentru plata salariilor si pensiilor, declara, miercuri, presedintele PSD, Mircea Geoana. Dupa ce vom primi transa, negocierile vor fi reluate, iar analistii politici estimeaza ca, in perspectiva alegerilor prezidentiale, sansele ca revendicarile bugetarilor sa fie luate in calcul sunt foarte mari.

[quote=Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, adresandu-se magistratilor]Este atat de greu sa pricepeti ca este o perioada in care nu avem bani? Este atat de greu sa faceti un sacrificiu? Este atat de greu sa pricepeti ca tara traieste din veniturile generatiei viitoare din cauza imprumuturilor?[/quote]

Potrivit analistilor, cheia rezolvarii problemei sta, pana la urma, in mana presedintelui-mediator Basescu. Daca va ceda revendicarilor, spun specialistii, Basescu se va trezi cu ceilalti bugetari in cap. Daca va continua pozitia de forta, pagubele ar putea fi chiar mai mari, pentru ca fiecare zi de protest creste blocajul financiar, iar visteria statului va deveni tot mai goala. In ambele cazuri, bugetul de stat are de pierdut.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci