- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cum au ajuns romanii sa sperie Europa. Scandalul alimentelor, intre realitate si Teoria Conspiratiei

14 Mar, 00:07 • razvan.codorean
Carnea de cal, ouale, puii, curcanii, laptele, branza “made in Romania”. Toate, produse de export. Toate au ajuns in atentia UE, fiind considerate adevarate “bombe alimentare”. Expertii, oamenii de afaceri din domeniu, autoritatile s-au impartit in doua tabere - unii reclama “tepele” pe care firmele romanesti le trag cu aceste alimente, altii cred in “Teoria Conspiratiei”,  ca suntem victimele unui razboi comercial.
Cum au ajuns romanii sa sperie Europa. Scandalul alimentelor, intre realitate si Teoria Conspiratiei

Despre problemele fiecarui produs in parte ati aflat, cu siguranta, de la televizor. S-a relatat pe spatii ample despre carnea de vita care era de fapt carne de cal, despre ouale neconforme calitativ, despre puii despre care s-a afirmat ca sunt plini de antibiotice si hormoni, de laptele infestat si curcanii cu toxine.

Nu este primul semnal de alarma. DailyBusiness.ro a scris, in repetate randuri, despre tepele din magazinele alimentare, de la painea umflata artificial la mezelurile pline de apa si chimicale, “artificii” folosite de producatori pentru a face produsele sa cantareasca mai greu, sa isi creasca astfel profiturile.

Autoritatile stiau de aceste probleme. Cateodata s-au luat masuri, s-au dat amenzi, insa doar punctual, fara sa fie facute controale de amploare in industrie.

“S-a inchis ochii de prea multe ori pentru ca sunt interese uriase”, spune Dorin Cojocaru, presedintele Patronatului Laptelui.

“Piata neagra a laptelui a explodat in aceasta perioada, a ajuns la peste 500 milioane de euro. Ca sa va faceti o idee, piata legala a laptelui este de 800 milioane de euro. A scazut de la 2 miliarde pe timp de criza”, a spus acesta.

Altfel spus, ar fi interese puternice ca autoritatile sa nu controleze prea mult ce se intampla in comertul alimentar romanesc.

[b]De ce le e frica de taranii nostri[/b]

“Piata interna e o adevarata jungla”, declara, recent, pentru DailyBusiness.ro, omul de afaceri Sorin Minea, fostul presedinte al Asociatiei Romane a Carnii.

“Evaziunea fiscala este la nivel de 60-70%, iar statul nu face nimic sa o stopeze. Asa s-a ajuns sa avem tot felul de “bombe” alimentare in magazine, produse ieftine pline de tot felul de minuni care n-au nicio legatura cu carnea”, explica acesta.

Daca despre piata interna, problemele erau arhicunoscute, mai nou, iata, s-a ajuns ca si exporturile sa aiba de suferit.

Motivul? Sunt unii experti care cred ca este o consecinta a modului in care functioneaza industria romaneasca.

“In acest domeniu functioneaza auto-controlul. Firmele isi angajeaza specialisti care verifica produsele, iar statul – Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) – intervine doar in cazul in care este sesizat”, explica Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii.

Cu alte cuvinte, firmele care exporta isi analizeaza singure produsele, emit un buletin de calitate care ajunge la importatorul din strainatate. Acestia, in mod normal, banzandu-se pe analizele facute la noi, dau drumul produselor in comert.

Numai ca acum, odata cu scandalul carnii de cal, aceste documente au inceput sa fie verificate mult mai atent.

“Tot ce inseamna produs alimentar romanesc trimis la export a ajuns sa fie analizat. Asa au aparut si aceste noi dezvaluiri”, explica expertul Claudiu Saceanu.

“Semnale ca firmele romanesti au inceput sa umble la retete, sa incerce sa exporte produse neconforme calitativ existau de mult, insa atata timp cat nimeni nu a sesizat, s-a mers mai departe. Asa s-a ajuns ca la export sa trimitem si produse in genul celor vandute in Romania”, explica acesta.

Ce fac autoritatile? Dincolo de asigurarile ca [b]pe piata romaneasca nu exista produse improprii consumului[/b], s-a trecut la masuri administrative.

Premierul Ponta a anuntat miercuri schimbarea lui Mihai Turcanu, presedintele ANSVSA si reaorganizarea institutiei. Prim-ministrul a vorbit si de interesele majore din acest domeniu.

“In ultima luna si jumatate, ANSVSA, declansand controale, a calcat pe un musuroi extrem de mare de interese si de nereguli, si e bine ca se constata si se iau masuri si voi sustine in totalitate cele mai radicale masuri impotriva celor care nu respecta standardele”, a spus premierul.
[quote=Victor Ponta, premier]Riscam sa cadem intr-o panica nationala si europeana si sa constatam ca nimic nu mai putem sa mai consumam[/quote]
Interese, musuroaie. Lucruri pe care mass-media le semnaleaza de ani de zile si pe care autoritatile par sa le vada abia acum.

Fostul ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur spune ca „balbaielile autoritatilor si in special declaratiile acestora” privind laptele risca sa afecteze grav producatorii si procesatorii din Romania, cu efecte dezastruoase asupra economiei romanesti in sectoarele industriei alimentare, agriculturii si zootehniei.

[b]Romanii, victimele de serviciu intr-un razboi alimentar?[/b]

Mai exista o fateta a problemei – multi afirma ca aceste “bombe” de presa sunt rezultatul unui razboi al intereselor pe piata europeana a alimentelor.

In ultimii ani, firmele romanesti s-au retehnologizat, iar oferta acestora la export (calitate/pret) a inceput sa atraga tot mai multi importatori. Fapt care ar fi deranjat anumite cercuri de interese. Motiv pentru care s-ar fi ajuns la acest scandal.

Interese ar fi si pe piata locala. Cu cat firmele romanesti devin mai puternice, cu atat importatorii au de suferit. Iar cum 70% din mancarea romanilor vine din import, nu este exclus sa existe cel putin un sambur de adevar in aceasta teorie.

“Pentru bani sau pentru alte avantaje, acesti critici sprijina importul – legal sau ilegal, de oua si carne de pasare din alte tari comunitare sau din spatii non-comunitare, in defavoarea industriei romanesti de profil, afirmand ba ca ouale romanesti au ‘hormoni de stres’, ba ca gainile si puii gem de antibiotice sau de apa”, declara, recent, Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

“Este clar ca noi concuram pe o piata europeana unde avem foarte mult export”, spune Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii. Insa tot el spune ca n-ar iesi “fum fara foc”.

Cu alte cuvinte, daca n-am avea nicio problema cu produsele noastre, n-am ajunge sa avem astfel de scandaluri.

[url=http://www.cotidianul.ro/romania-implicata-intr-un-razboi-comercial-cu-miza-uriasa-206498/]Cotidianul scria, recent[/url], ca producatorii agricoli romani au mai avut de suferit in trecut din cauza unor crize aparute in alte tari europene si ale caror vinovatii s-a incercat, cu asiduitate, sa fie “transferate” Romaniei.

Astfel, in vara anului 2011, a izbucnit in Germania scandalul castravetilor de sera infestati cu Escherichia coli (E-coli), care ar fi provenit din Romania si care ar fi provocat victime in randurile pernsionarilor unui azil. Apoi, autoritatile germane s-au razgandit si au incercat sa dea vina pe producatorii din Spania, nu le-a tinut, apoi scandalul s-a stins de la sine, vina apartinand, de fapt, celor care au pus castravetii in consum fara a-i spala sub un jet de apa!

Scandalul s-a stins, dar producatorii romani au pierdut cateva zeci de milioane de euro, toata productia fiind refuzata la export si, pentru a nu se pierde de tot, a fost data gratis unor entitati sociale – scoli, azile, spitale.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...
Creștere alarmantă a consumului de energie electrică. Populația din România a folosit cu 32% mai multă electricitate în 2024 față de anul trecut
Creștere alarmantă a consumului de energie electrică. Populația din România a folosit cu 32% mai ...
Experți de top din Turcia, mai aproape de copiii și medicii din România
Experți de top din Turcia, mai aproape de copiii și medicii din România
Stația de autobuz de 43.000 de euro din România. Locul de lux unde poți aștepta mjloacele de transport
Stația de autobuz de 43.000 de euro din România. Locul de lux unde poți aștepta mjloacele de transport
Cine este Mihnea Olariu, stră-strănepotul poetului Mihai Eminescu. Deține o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Cine este Mihnea Olariu, stră-strănepotul poetului Mihai Eminescu. Deține o afacere de familie, cu ...
Firma care se va ocupa în 2025 de furnizarea energiei electrice la Palatul Parlamentului va da lovitura! Câți bani vrea să plătească statul
Firma care se va ocupa în 2025 de furnizarea energiei electrice la Palatul Parlamentului va da lovitura! ...
Pericol uriaș pentru proprietarii de clădiri cu risc seismic. Ce se întâmplă dacă dispar bulinele roșii
Pericol uriaș pentru proprietarii de clădiri cu risc seismic. Ce se întâmplă dacă dispar bulinele ...