In prezent, bancile imprumuta statul la dobanzi de 11% pe an, in timp ce nivelurile de dobanzi la care institutiile fac rost de lei se situeaza confortabil sub acest nivel (imprumuturile interbancare fiind contractate la dobanzi de 9%, iar dobanzile la economii indreptandu-se in ultimul timp spre acelasi nivel).
De ce este dispus statul sa se imprumute la costuri ridicate de la banci? In opinia analistilor Raiffeisen Bank Romania, nivelul mare al dobanzilor tradeaza nevoia acuta de bani a sectorului public, care, constrans de situatia in care se afla, nu are la dispozitie o marja prea mare pentru negocieri cu bancile.
Situatia din prezent e radical diferita fata de cea de la finele anului trecut si chiar inceputul lui 2009, cand bancile ieseau in pierdere plasand bani la stat.
Sectorul public contracta imprumuturi la dobanzi de 12-14% pe an de la banci, prin emisiuni de tituluri de stat, in timp ce bonificatiile pe care bancherii le ofereau depozitelor in moneda nationala urcasera pana la 17% pe an, iar media acestora se aseza in jurul a 14% pe an. De asemenea, dobanzile la care bancile se imprumutau pe piata interbancara erau de 14-15% pe an.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului bancii centrale, sustine ca imprumuturile catre stat erau atunci singura forma de finantare sigura oferita de piata locala, in conditiile in care plasarea fondurilor catre mediul economic le parea bancilor prea riscanta.
In ultimul timp, nevoia de finantare a statului a crescut, in conditiile in care veniturile bugetare au scazut dramatic, pe fondul incetinirii activitatii economice. Noile modificari au condus sectorul public in situatia descrisa mai sus de analistii Raiffeisen.
Statul nu se afla intr-o situatie confortabila, in conditiile in care costurile mari la care se imprumuta creeaza premisele ca datoria publica sa creasca simtitor. Adrian Vasilescu sugera saptamanile trecute ca statul are la dispozitie surse de finantare externe, la care ar putea apela in curand.
Pentru ca nivelul dobanzilor la care s-ar putea contracta imprumuturile sa devina convenabil, ar trebui ca perceptia finantatorilor externi asupra pietei locale sa se imbunatateasca.
Imediat dupa incheierea acordului cu Fondul Monetar International, Romania a beneficiat de scaderea costului de finantare, costul asigurarilor (Credit Default Swap) percepute de creditorii externi pentru finantarile oferite pietei locale injumatatindu-se.
In scurt timp insa, finantarile adresate de creditorii externi pietei locale s-au scumpit din nou, in conditiile in care acestia au considerat ca Romania nu a beneficiat de reformele economice necesare pentru a iesi din criza. In ultimele zile, acestea au revenit la cotatii scazute, urmand un trend regional.