Dealerii citati de NewsIn spun ca la baza cresterii dobanzilor interbancare au stat speculatorii, care au mizat pe deprecierea leului spre 4 lei/euro, prin contracte la termen la care nu e nevoie de banii respectivi decat la scadenta contractului. Cand au trebuit sa faca rost de lei ca sa isi inchida pozitiile si sa plece cu euro, jucatorii nu au mai gasit suficienti lei in piata.
„Au cumparat euro pe piata la vedere (spot) pana a urcat cursul la 3,80-3,90 lei/euro, iar in cazul in care leul se aprecia, s-au gandit ca fac swap (schimb de valute la termen) pe piata monetara, unde aveau dobanzi de 8-10% pe an. Fiind, insa, vorba de sume relativ mari in lei, au pus presiuni suplimentare pe piata monetara, iar dobanzile au sarit de 100%”, a explicat un dealer bancar, pentru NewsIn.
In cele din urma au fost obligati sa faca operatiuni swap, alegand ca in loc sa schimbe valute sa faca schimb de dobanzi, la lei si euro. Cererea de lei fiind mare, dobanzile au urcat peste 100% pe an.
„Ar putea fi doar un singur mare jucator, cu cateva sute de milioane (de euro). Bancile romanesti nu cred ca se imprumuta intre ele la dobanzile astea. Bid-ul (dobanzile oferite n.r.) este undeva pe la 15%, iar ask-ul (dobanzile cerute) – nimeni nu stie”, a comentat dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.
Pentru jucatorii care nu si-au inchis pozitiile, „fiecare banca are o politica de penalizare in caz de neindeplinire a contrapartidei pentru ca exista o dobanda de overdraft (descoperit de cont n.r.)”, a mai spus Birle.
Cei care au lei nu sunt dispusi, totusi, sa dea cu imprumut banii care li se cer, pentru ca ar ramane la randul lor fara lei.
Strainii vor sa cumpere mai mult decat e de dat, iar dealerii spun ca nu se stie cat de mari sunt toate aceste pozitii speculative ramase deschise, motiv pentru care nu se stie nici cat va dura pana se va linisti piata.
In plus, bancile se pregatesc pentru constituirea rezervelor minime obligatorii, care au scadenta pe 23 ale lunii, si de platile la bugetul de stat de pe 25 ale lunii, motiv pentru care anticipau ca cererea de lei din partea sectorului comercial va creste, asa ca au incercat sa-si protejeze oferta de lei, pentru a putea sa faca fata varfului de plati din acele zile.
O varianta pentru iesirea din impas ar fi ca aceia care au nevoie de lei, sa accepte sa plateasca, in continuare, dobanzi oricat de mari pe piata monetara pana fac rost de toti leii necesari ca sa isi inchida pozitiile.
O alta varianta ar fi sa vanda valuta pe piata valutara ca sa faca rost de lei, pentru ca speculatorii au euro, dar ar trebui sa isi strice niste pozitii pe termen lung in moneda europeana, au mai explicat analistii.
Varianta cea mai simpla pentru banci ar fi ca banca centrala sa injecteze lichiditati in piata bancara, mai ales ca guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, anunta luni ca BNR a injectat vineri in piata bancilor 2 miliarde lei ca sa linisteasca spiritele si sa tempereze dobanzile interbancare.