- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum evitam noile norme BNR: Credite de la bancile pentru locuinte

27 Feb, 00:07 • adrian.mihaltianu
Bancile pentru locuinte incep sa devina tot mai atractive pentru clienti, in conditiile in care acestia pot accesa un credit la o dobanda mai mica fata de alte produse din piata, insa dupa ce economisesc o parte din suma necesara, care astfel devine avans. Aceste produse de economisire-creditare ar putea evolua bine anul acesta, in conditiile in care nu sunt afectate de noile norme BNR.
Cum evitam noile norme BNR: Credite de la bancile pentru locuinte

Creditele oferite de bancile pentru locuinte se acorda numai in lei, iar clientii trebuie mai intai sa stranga o suma de bani (folosita ca avans la imprumut), apoi sa ia un credit pentru domeniul locativ, fie ca este vorba de o achizitie sau de renovare.

In urma noilor norme emise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care solicita garantii mai mari la imprumuturile ipotecare, depozitele se arata a fi o solutie viabila si tot mai utilizata. Astfel, pe partea de economisire au stat foarte bine bancile pentru locuinte, care pun la dispozitia clientilor produse de economisire-creditare, cu dobanzi ceva mai atractive la imprumuturi (chiar daca la depozite dobanzile sunt mai mici).

Regulamentul cu noile norme privind creditele destinate persoanelor fizice a fost aprobat in noiembrie de BNR.

„In momentul de fata, in Romania se constientizeaza din ce in ce mult mai mult importanta economisirii. Din ce in ce mai multi oameni se gandesc la ‘ziua de maine’ si astfel, au inceput sa puna de-o parte, sa economiseasca periodic pentru zile negre”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Aurelia Cionga, vicepresedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

„In plus, la nivel macroeconomic [b]economisirea este privita ca o masura financiara anticriza[/b]. De aceea se apeleaza la metode de stimulare a economisirii, cum ar fi acordarea unei prime de stat celor care economisesc”, a adaugat ea.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a subliniat ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/isarescu-bancile-pentru-locuinte-ofera-mai-multa-stabilitate-fata-de-cele-comerciale-69991/]bancile pentru locuinte au un rol pozitiv[/url] in piata, contribuie la stabilitatea sistemului financiar, actioneaza anticiclic si stimuleaza economisirea.

Isarescu este sustinut si de jucatorii din piata.

„Si in viitor romanii vor continua sa economiseasca si sa fie mai retinuti in cazul consumului imediat, deoarece au [b]constientizat importanta chibzuintei[/b] in perioadele economice dificile. Nevoia de garantii mai mari si, inclusiv de crestere a economisirii, se incadreaza in contextul economic actual si in noile tendinte din comportamentul consumatorilor, a precizat Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a inregistrat pe parcursul anului 2011 o [b]crestere spectaculoasa a depozitelor[/b], de peste 85% fata de finalul anului 2010, ajungand la peste 850 milioane de lei. In acelasi timp, banca a depasit cifra de 250.000 de clienti.

[b]Bucurestenii, cei mai strangatori[/b]

Dupa suma economisita, clientii BCR BpL din Capitala si judetul Ilfov sunt pe primul lor cu sume totale economisite de peste 160 milioane lei, urmati de cei din regiunea Centru cu peste 145 milioane lei si cei din regiunea Nord Vest cu circa 130 milioane lei economisiti. Si in cazul sumelor medii economisite, distributia regionala este relativ uniforma in majoritatea judetelor tarii.

Alexandru Ciobanu a subliniat ca 2011 a fost un an foarte bun pentru economisire.

Chiar daca bonificatiile la economii nu sunt prea atractive, la aceastea se adauga prima de la stat de 25%, in limita a 250 de euro, din economiile anuale.

[b]Creditele bancilor pentru locuinte, neafectate de noul regulament[/b]

„Noile norme BNR privind creditarea nu afecteaza produsul de economisire-creditare, deoarece creditele oferite de RBL sunt [b]doar in lei[/b], nu exista risc valutar, au dobanda fixa, iar destinatia imorumuturilor este doar locativa”, a spus Aurelia Cionga.

„Avand in vedere ca produsul RBL are o componenta de economisire prin care clientul aduna 40% sau 50% din valoarea proiectului locativ, practic acest procent reprezinta avansul”, a adaugat reprezentantul Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Si in cazul BCR BpL, atat depozitele, cat si creditele se pot face numai in moneda nationala.

„Pentru oferta de credite a BCR Banca pentru Locuinte, [b]normele BNR au un efect pozitiv pentru ca stimuleaza creditarea in lei[/b]. Socul pe cursul de schimb valutar si cel de rata a dobanzii nu au nici o influenta, deoarece produsele bancii sunt exclusiv in moneda nationala si au rata dobanzii fixa pe toata perioada de creditare”, a spus Alexandru Ciobanu, presedintele institutiei.

El a adaugat ca imprumuturile cu garantii ipotecare, acordate de BCR Banca pentru Locuinte exclusiv pentru domeniul locativ (cumparari, modernizari, renovari de locuinte, etc.) nu sunt afectate de limitarile impuse creditelor de consum. „Chiar putem spune ca BCR BpL beneficiaza de un avantaj important prin cresterea sumei ce poate fi finantata de la maxim 75% la maxim 85% din valoarea garantiei ipotecare adusa de client.

„Produsele de economisire-creditare sunt unele dintre cele mai sigure produse bancare din Romania, in aceasta perioada instabila. Sigure in primul rand datorita dobanzilor fixe, atat pe partea de economisire cat si pe partea de creditare, nu exista comisioane ascunse, iar clientul va sti exact, inca de la inceputul contractului, care sunt ratele lui pe intreaga perioada contractuala”, a precizat Aurelia Cionga, vicepresedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Ea a precizat ca dobanda creditelor este fixa, de 4,5% sau 6% pe an, in functie de produsul de economisire-creditare ales de client. In perioada de economisire, dobanda este de 1,5% sau 3% plus prima de la stat de 25% din suma economisita, in limita a 250 euro.

„Perioada maxima a creditelor variaza intre 8 si 20 de ani, iar dobanda este de 4,5% sau 6% in functie de tariful ales la achizitia initiala a produsului”, a subliniat Aurelia Cionga.

La BCR BpL, clientii pot accesa imprumuturi a dobanzi de 5% sau 6% pe an, dupa ce au economisit 40-50% din suma necesara, la o dobanda fixa de 2% sau 3% pe an, in functie de produsul ales.Perioada maxima de acordare a unui credit poate ajunge pana la 14 ani.

[b]Ce destinatii pot avea creditele[/b]

Finantarile oferite de  Raiffeisen Banca pentru Locuinte au ca destinatie imbunatatirea domeniului locativ, de exemplu: achizitii centrale termice, renovare si modernizare locuinte, achizitii ANL, achizitie locuite, reabilitare termica etc, dar si refinantarea alor credite ipotecare/imobiliare .

Totodata, destinatiile creditelor acordate de BCR Banca pentru Locuinte pot fi modernizarea, extinderea sau cumpararea unei locuinte, case sau teren sau refinantarea unor credite pentru domeniul locativ si crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.

BCR Banca pentru Locuinte, subsidiara a grupului BCR specializata in economisirea si creditarea domeniului locativ in sistem colectiv, a fost lansata in iulie 2008. Principalii actionari sunt Banca Comerciala Romana (BCR), Romania – actionar majoritar cu 80% din actiuni – si S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, banca specializata in economisire-creditare a Grupului Erste, Austria  – 20% din actiuni.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) este prima banca de economisire-creditare din sistemul bancar romanesc, infiintata in iunie 2004. Potrivit actului constitutiv, actionarii RBL sunt Raiffeisen Bank Romania, Bausparkasse Schwäbisch Hall Germania, care detin fiecare cate 33,325% din actiuni, si Raiffeisen Bausparkasse Austria care detine 33,35% din participatii.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat cine a realizat-o
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat ...
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt în pericol
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt ...
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă salariile
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă ...
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor