Principalele riscuri asigurate sunt decesul copilului sau decesul asiguratului (parintelui – n.r.). In cazul in care perioada contractata se incheie fara evenimente, copilul va primi suma asigurata plus beneficiul acumulat, produsul functionand ca o economisire pe termen lung.
Cat poate primi un copil dupa ce ajunge la majorat
Suma pe care un copil o va primi in momentul cand va ajunge la maturitate depinde foarte mult de perioada in care parintele a cotizat si valoarea primelor platite, aceasta putand fi folosita pentru plata studiilor, cumpararea unei case, masini, cheltuieli de nunta, inceperea unei afaceri sau pentru orice altceva are nevoie copilul.
Primele se pot plati in lei, euro, dar si in alte monede, in functie de compania care incheie asigurarea.
Parintele (contractantul) trebuie sa cotizeze la societate de asigurari cel putin 5 ani, pana cand minorul va implini 18 – 25 ani, iar pe langa suma platita, copilul va primi si beneficiul acumulat de-a lungul anilor.
Suma asigurata se stabileste in functie de nivelul de trai pe care parintele il doreste pentru copilul sau, de nevoile pe care se anticipeaza ca acesta le va avea, dar si in functie de posibilitatile financiare ale parintelui.
La maturitatea contractului, beneficiarul (copilul) va intra in posesia banilor printr-o singura plata sau esalonat pe mai multi ani, in functie de necesitati sau de asiguratorul cu care s-a incheiat contractul.
In cazul Generali, daca pentru un nou nascut se plateste trimestrial 300 lei, fara indexari, suma asigurata ajunge la 24.662 lei, iar capitalul final (plus castigul acumulat n.r.) este de 31.215 lei. In cazul in care se fac indexari, beneficiul final poate ajunge la 54.492 lei.
Un alt exemplu a fost oferit de reprezentantii AIG Life. Pentru un copil de 1 an pentru care parintele/tutorele plateste lunar o prima de 80 lei, indexata anual cu 3%, suma asigurata la maturitatea contractului este de 18.753 lei la care se adauga beneficiul investitional obtinut de companie. Durata contractului in acest caz este pana cand copilul implineste 18 ani.
Totodata, pentru un copil de 10 ani, in aceleasi conditii contractuale, suma asigurata la maturitatea contractului este de 10.551 lei la care se adauga beneficiul investitional obtinut de companie.
„Este evident avantajul incheierii politei de asigurare de la o varsta cat mai frageda, atat din punct de vedere al protectiei financiare, cat mai ales din punct de vedere al perioadei necesare pentru acumularea de capital”, au spus oficialii AIG.
[quote=Reprezentantii pietei]Scopul acestor asigurari este acela de a oferi un ajutor financiar copiilor atunci cand acestia vor ajunge la maturitate.[/quote]
In cazul Astra Asigurari, pentru un nou nascut, pentru care se plateste 100 lei pe luna timp de 25 de ani, suma asigurata este de 33.508 lei, iar beneficiul estimat la incheierea contractului este estimat la 55.077 lei, a precizat Cornelia Scarlatescu.
In aceleasi conditii contractuale, pentru un copil de 10 ani care economiseste pana la majorat, suma asigurata este de 18.482 lei, iar beneficiul total poate fi de 24.290 lei. Pentru aceste exemple s-a luat in calcul varsta de 30 de ani pentru parintele sau tutorele care incheie contractul de asigurare.
Plata primelor se poate face lunar, trimestrial, semestrial, anual sau chiar intr-o singura transa, in functie de compania de asigurari aleasa.
Asiguratul (parintele) are posibilitatea de a opta pentru majorarea sumei asigurate printr-un coeficient propus de asigurator, determinat de rata inflatiei, sau isi poate majora suma asigurata si prima de asigurare corespunzator necesitatilor de protectie ale copilului si familiei si situatiei bugetare.
Totodata, parintele poate micsora valoarea primelor, dar nu mai putin de valoarea minima stabilita de societati.
Ce acopera asigurarea
Pe langa suma asigurata in caz de aparitie a riscului (deces, accident etc.), companiile ofera si alte beneficii, precum spitalizarea, interventii chirurgicale, asigurare in caz de invaliditate atat pentru copil, cat si pentru parinte, sau beneficii pentru alte evenimente ce se pot intampla in dezvoltarea copilului.
Grawe acorda si posibilitatea ca cel care plateste primele (parinte, bunici, matusi, unchi) sa fie la randul sau asigurat, in cadrul aceluiasi produs. Varsta maxima de intrare a contratantului in asigurare este de 65 de ani, iar varsta maxima de iesire din asigurare este de 75 de ani. Durata asigurarii platitorului este obligatoriu egala cu durata asigurarii copilului.
Totodata, Astra Asigurari are un plan de protectie financiara pentru copii, dar are atasata si o componenta de protectie care se poate extinde pentru intreaga familie.
Printre companiile care ofera produse de economisire pentru copii se numara ING (politele Debut 18 si Academica), Astra (polita Viitor), Generali (Majorat), Aviva (Bursa de Studii), AIG Life (Junior Extra si Junior Invest), Grawe (Start), BCR (Renta de studii pentru copii Magister), Allianz-Tiriac (Start), Omniasig (Junior).
Cum arata piata
„Aceste produse de viata au un potential de crestere foarte mare in acest an”, a spus Cornelia Coman, director general al ING Asigurari de Viata. Ea a precizat ca 16% din populatia Romaniei este reprezentata de copii, existand o nevoie certa in piata de produse de economisire pentru aceasta categorie.
Potrivit unui studiu, peste 50% din potentialii clienti ai ING considera ca acum este un moment bun sau foarte bun pentru a cumpara o asigurare pentru copii, a spus oficialul ING.
„Romanii au inceput sa constientizeze din ce in ce mai mult nevoia de a-si proteja familia in cazul unor evenimente neprevazute, de aceea credem ca acest gen de produse vor inregistra o crestere semnificativa in urmatorii ani”, a declarat Shah Rouf, CEO Aviva Grup Romania.
El a mentionat ca Aviva a inregistrat in 2008 o crestere cu 60% a numarului de polite vandute pe segmentul asigurarilor pentru copii, comparativ cu anul precedent.
„Trendul este cu siguranta crescator si ne asteptam ca si in 2009 dinamica sa fie cel putin la fel”, a adaugat Rouf, care subliniaza si ca piata este inca la inceput in Romania.
[quote=Ovidiu Racoveanu, directorul departamentului de asigurari de viata al Generali Asigurari]In anii urmatori vor fi din ce in ce mai multi parinti care se vor preocupa de siguranta viitorului copiilor lor[/quote]
In cazul Astra Asigurari, vanzarile acestui produs au crescut cu peste 200% in 2008, fiind unul din cele mai vandute produse ale companiei pe asigurari de viata, a precizat Cornelia Scarlatescu, director directia asigurari de viata in cadrul Astra.
In 2008, asigurarile pentru copii au reprezentat aproximativ 20% din veniturile inregistrate de compania Aviva, fiind in crestere fata de anul precedent.
„Estimam ca si anul acesta sa inregistram o crestere sustinuta a politelor de asigurari pentru copii emise in conditiile cresteri numarului persoanelor care considera planurile de viitor ale copiilor un element important in care trebuie sa investeasca”, a spus Shah Rouf.
Ceva mai putin optimista este Adina Mandoiu, directorul de marketing si PR al Grawe Romania. Aceasta a precizat ca interesul clientilor companiei pentru aceste asigurari a fost constant in ultimii ani, neputand face o estimare asupra evolutiei viitoare a asigurarilor pentru copii.
Potrivit Corneliei Coman, ponderea contractelor noi vandute de ING in 2008 pe acest segment de asigurari a ajuns la 25% (21.286 polite) din portofoliu, fata de 19% (15.519 polite) in anul precedent.
Coman estimeaza pentru acest an o crestere a planurilor financiare pentru copii, pana la un procent de aproximativ 30% din produsele noi.
In functie de nivelul veniturilor, titularul opteaza in general sa investeasca intre 5 si 10% din totalul veniturilor anuale intr-o asigurare de viata. In cazul persoanelor cu venituri foarte mari, este recomandat ca procentul investit in asigurare sa fie mai mare de 10%, astfel incat polita sa ii ofere protectia corespunzatoare, spun oficialii AIG Life.