Anuntul a reprezentat un soc, intrucat premierul Viktor Orban a folosit toate oportunitatile posibile pentru a declara ca Ungaria trebuie sa ramana in afara unui acord cu FMI. A cere sprijin FMI ar fi „un semn de slabiciune”, declara la sfarsitul lunii octombrie ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.
Despre planurile politicienilor de la Budapesta nu a stiut nici FMI, dar nici Banca Ungariei, care ar trebui sa fie implicata in orice nou acord, scrie WSJ.
Banca centrala a aflat despre intentiile guvernului din presa, in timp ce FMI a publicat, joi seara, un comunicat in care afirma ca nu a primit o cerere de asistenta financiara din partea Ungariei. O misiune a FMI se afla la Budapesta pentru o evaluare obsnuita a economiei, procedura anuala obligatorie pentru fiecare stat membru al Fondului, informeaza Mediafax.
Agentiile Fitch si Standard&Poor’s au inrautatit, saptamana trecuta, la [b]negativa perspectiva de rating[/b] a Ungariei, aflata pe ultima treapta recomandata pentru investitii, iar retrogradarea in categoria „junk” pare numai o chestiune de timp.
Ungaria, care se confrunta cu o criza de credibilitate din cauza politicilor „neortodoxe” ale guvernului, are nevoie cu disperare de credibilitatea pe care ar asigura-o sustinerea FMI. Anuntarea intentiei de a incheia un nou acord inainte de a informa toate partile implicate nu ajuta la restabilirea increderii, noteaza WSJ.
Miscarea guvernului de la Budapesta aminteste de tacticile Turciei din 2009, cand discutiile Ankarei cu FMI au fost tergiversate si au fost folosite ca o forma de interventie verbala in piata, potrivit analistilor Nomura. Turcia se afla in negocieri cu FMI de un an si jumatate in martie 2010 cand a anuntat ca nu mai are nevoie de ajutor financiar. Decizia Ungariei ar putea fi una tactica si nu o intentie autentica de a incheia un acord.
„In cazul Turciei, pietele financiare au muscat momeala, intrucat discutiile cu FMI ofereau o anumita siguranta ca in cel mai pesimist scenariu finantarea de la Fond era disponibila rapid, chiar daca un acord formal nu era negociat inca”, a afirmat analistul RBS Timothy Ash, citat de Bloomberg.
Totodata, avand in vedere istoricul Ungariei de politici neconventionale, [b]este putin probabil ca FMI sa-si angajeze resursele financiare fara a impune conditii stricte[/b], scrie WSJ. De asemenea, este putin probabil ca guvernul Ungariei, care a luptat pentru independenta economica, sa accepte o limitare a propriilor puteri.
Anuntarea unui nou acord cu FMI a avut ca scop stoparea vanzarilor masive de active de catre investitori, ca urmare a posibilelor retrogradari de catre Fitch si S&P, au declarat surse apropiate situatiei, citate de portalul ungar Origo. In graba, Ministerul Economiei a uitat sa informeze „mai multi” membri ai guvernului, pe langa FMI, scrie Origo, citat de Bloomberg.
„Graba aparenta a Ministerului Economiei in publicarea unei declaratii, care pare ca nu a fot coordonata cu FMI, ar putea fi un semn ca guvernul a vrut sa faca o prima miscare inainte de o posibila retrogradare a tarii in urmatoarele zile. Ne asteptam la volatilitate pe pietele din Ungaria pana la clarificarea termenilor unui eventual acord cu FMI”, a declarat economistul Citigroup Eszter Gargyan.
Prabusirea forintului la un minim istoric fata de euro si cresterea puternica a costurilor la care se finanteaza statul au fortat guvernul de la Budapesta la o intoarcere „rusinoasa”, de 180 de grade, inapoi la FMI, potrivit Financial Times.
Intrucat din cauza politicii guvernului de a impune o taxa speciala pe banci creditarea s-a redus puternic in Ungaria, nu este de mirare ca pana si [b]statul are probleme in a imprumuta bani[/b].
Presiunea de a cere ajutorul Fondului trebuie sa fi fost „coplesitoare”, altfel „razboinicul politic” Viktor Orban nu s-ar fi predat niciodata, screi publicatia britanica.
Ungaria a fost salvata de la colaps financiar in octombrie 2008 printr-un pachet de finantare de 20 de miliarde de euro primit de la FMI, Uniunea Europeana si de la Banca Mondiala. Ungaria a accesat doua treimi din acest pachet de finantare, iar negocierile cu FMI in cadrul acordului au fost intrerupte in iulie anul trecut, din cauza introducerii unei taxe suplimetare pentru banci.
In iulie anul trecut, Orban declara ca „eliberarea” Ungariei de FMI este un pas inainte catre autodeterminarea natiunii, iar dupa ce acordul stand-by urma sa expire in octombrie, Budapesta nu va mai fi legata de institutia internationala.