Un client al unei banci din Piatra-Neamt a obtinut recent in instanta resetarea dobanzii la creditul in euro prin aplicarea marjei de 1,5% prevazuta in contract direct la indicatorul Euribor si nu la dobanda interna a bancii. Decizia a fost data de Curtea de Apel Bacau.
Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre aparatorii clientilor in procesele cu bancile, spune ca decizia instantei dovedeste ca, in ciuda lobby-ului agresiv promovat de banci, exista loc de dreptate si in Romania.
El spune ca romanii care au credite de la banca si platesc dobanzi uriase, stabilite pe baza indicelui de referinta a bancii, pot la randul lor sa obtina reducerea costurilor creditelelor.
„Decizia instantei din Bacau creaza precedentul. Judecatorii au confirmat ceea ce sustin de ani de zile, ca bancile se comporta abuziv in Romania. Impun romanilor sa plateasca costuri care incalca legislatia europeana”, a declarat avocatul.
In esenta, instanta din Bacau a decis ca nu pot fi aplicate clientului costuri pe care acesta nu poate sa le anticipeze.
„Instanta retine ca apelantului nu i-au fost aduse la cunostinta, la momentul incheierii contractului, elementele din care era compusa dobanda variabila de referinta. Imprumutatul nu stia si nici nu putea sti in mod rezonabil decat faptul ca dobanda curenta este variabila in functie de indicele Euribor, Libor sau Bubor, dar nu putea sti si ca aceasta ar cuprinde si alte elemente nespecificate clar in contract”, se arata in motivarea instantei.
Piperea spune ca, daca vor sa castige rapid resetarea dobanzii, romanii trebuie sa se adreseze instantelor din provincie, pentru ca in Bucuresti, procesele dureaza foarte mult, din cauza numarului mare de dosare.
„Cazul de la Bacau nu este singurul. Practic, nu exista instanta din tara care sa nu fi sanctionat cu nulitatea absoluta clauzele abuzive relative la dobinda calculata pe baza indicelui de referinta interna a bancii (asa-numita Prime Rate) sau la comisionul de risc (gestiune, administrare, cartografie etc) „, afirma avocatul.
In Bucuresti, procesele deschise de clienti impotriva bancilor au primit termene in aceasta toamna. Pana acum s-a judecat doar cererea clientilor de a nu plati ratele pana la solutionarea proceslor. Cum era de asteptat, judecatorii au respins aceasta solicitare.
[quote=Gheorghe Piperea]Bancile isi fac de cap in Romania[/quote]
Avocatul Gheorghe Piperea spune ca in conditiile in care statul este slab si coruptibil, singura sansa pentru cei care au credite la banci este sa se adreseze justitiei.
„Desi normele europene sunt foarte clare, in Romania acestea pot fi evitate. Motivul? Autoritatile sunt slabe, exista o complicitate intre bancheri si politicieni, exista interese mai presus de cele ale cetatenilor „, afirma Piperea.
El spune ca in perioada 2002-2009, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a sanctionat 8 banci, printre care 3 au si subsidiare in Romania, pentru practici de tip cartelar si anti-concurentiale.
Au primit amenzi de zeci de milioane de euro si le-a fost interzis, inca din 2002, sa mai calculeze costurile imprumuturilor in functie de indicii de referinta interna ai bancilor si de fixarea unor comisioane de risc sau de administrare.
„Sunt exact cele doua tipuri de clauze abuzive pe care le contest eu in procesele colective contra bancilor, din care cele trei banci de care vorbim au facut in anii anteriori profituri si de 85% pe an si mai fac, iata, profit si in anul 2010”, spune Piperea.
Si in Romania, Consiliul Concurentei a inceput o ancheta pe piata bancara, din cauza suspiciunilor de cartel. Pana acum insa nu s-a ajuns la nicio concluzie.
„Bancile fac profituri uriase pagubind consumatorii si concurentii, fara ca nimeni sa le deranjeze. Motivul? Intrebati clasa politica”, a spus Piperea.
El crede ca modul in care a fost transformata Ordonanta 50 denota complicitatea clasei politice, la indicatiile Fondului Monetar International (FMI). Printre vinovati se afla si Banca Nationala a Romaniei, considera avocatul.
„Sustinind un curs leu-euro fix si la un nivel redus, reducind dobinzile de politica monetara si rezervele minime obligatorii si girand practicarea ilegalului comision de risc sau de administrare platibil lunar de catre clientul de retail, BNR permite bancilor sa treaca mai usor prin criza „, considera Piperea.
Avocatul spune ca este falsa afirmatia ca statul roman nu a ajutat bancile sa se salveze de la falimente.
„E adevarat cu nu a fost salvata de la faliment o banca anume, ci oricare dintre ele, prin masurile de favoare pentru intregul sistem bancar”, a declarat Piperea.
„Si nimeni nu poate spune in mod serios ca toate bancile noastre sunt sanatoase (cel putin 6 banci sunt inca din 2008 in colaps) si nici foarte respectuoase cu legea romana. Multe banci au fost sanctionate de autoritatile administrative din domeniul protectiei consumatorului sau al concurentei, precum si de sistemul judiciar, fie pentru clauze abuzive, fie pentru acorduri cartelare”, a mai spus avocatul.
In prezent avocat, Gheorghe Piperea este fost judecator si activeaza ca profesor la Universitatea din Bucuresti si vicepresedinte al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania. El s-a remarcat in 2010 prin pozitia critica la adresa bancilor, in contextul controverselor legate de Ordonanta 50.
Aceasta postura i-a adus si o serie de contracte de reprezentare cu clientii bancilor, printre care se afla BCR, Raiffeisen si Volksbank.