- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum modifica noul Cod al Muncii relatia angajator-salariat

28 Feb, 17:18 • Redactia DailyBusiness
Inchisoare de 1-2 ani pentru munca la negru, eliminarea concediului fara plata pentru salariati la reducerea activitatii societatii si reabilitarea angajatilor sanctionati disciplinar in 12 luni se numara printre principalele modificari ale Codului Muncii, aprobate luni de Guvern.
Cum modifica noul Cod al Muncii relatia angajator-salariat

Astfel, angajatorii care folosesc mai mult de 5 persoane fara contract de munca risca 1-2 ani inchisoare sau amenda penala, sistarea ajutoarelor si fondurilor UE si interzicerea participarii la achizitii publice.

Angajatorii care primesc la munca pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca sa fie amendati cu 10.000 – 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

Sanctiunea este mai mica decat cea prevazuta in forma initiala a proiectului, transmisa sindicatelor la sfarsitul saptamanii trecute, in care amenda era de 30.000 – 40.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 de lei pentru angajatorii care primeau la munca fara contract pana la trei persoane (fata de pana la cinci persoane in forma adoptata de Guvern), potrivit Mediafax.

De asemenea, angajatorii vor avea dreptul sa incheie succesiv cel mult trei contracte individuale de munca pe durata determinata, cu o perioada maxima de 12 luni fiecare, contract ce poate fi insa prelungit dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, potrivit proiectului de modificare a Codului Muncii aprobat luni de Guvern in vederea angajarii raspunderii.

Documentul stabileste ca un contract individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari, informeaza Mediafax.

Salariatii de noapte primesc un spor de 25% din salariu numai daca lucreaza astfel minimum trei ore

O alta modificare prevede ca „salariatii de noapte” beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin trei ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.

In varianta initiala a proiectului, transmisa sindicatelor la sfarsitul saptamanii trecute, era prevazut ca salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin trei ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de „minimum 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata”, mai scrie Mediafax.

Concediul fara plata pentru angajati, la reducerea activitatii, eliminat

Totodata, Guvernul a eliminat din proiectul Codului Muncii prevederea conform careia angajatorii obligati sa reduca sau sa intrerupa temporar activitatea pot acorda salariatilor concediu fara plata, dupa consultarea prealabila a sindicatului.

In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, conform sursei mentionate.

Angajatii sanctionati disciplinar vor fi reabilitati in 12 luni

O alta modificare a Codului Muncii prevede ca angajatii sanctionati disciplinar sa poata fi reabilitati de drept intr-un termen de 12 luni, dublu comparativ cu cel anuntat de premierul Emil Boc si inclus in proiectul transmis sindicatelor la sfarsitul saptamanii trecute.

Mai exact, sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen.

Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizia angajatorului emisa in forma scrisa.

Proiectul initial transmis sindicatelor stabilea ca angajatul este reabilitat de drept daca nu primeste o noua sanctiune in termen de sase luni, potrivit Mediafax.

Urmărește Daily Business pe Google News