La o suma de 500 de lei acumulata in 33 de luni rezulta ca in contul a jumatate dintre participanti s-au strans lunar circa 15 lei.
„In aceste conditii, Pilonul II nu va putea raspunde cerintelor pentru care a fost creat, respectiv asigurarea fostilor salariati a unui venit decent dupa incheierea perioadei active”, a spus Oancea, citat de Mediafax.
Primele contributii la Pilonul II au fost virate in conturile personale ale salariatilor in mai 2008.
La finele lunii ianuarie, fondurile de pe Pilonul II detineau active nete de 4,5 miliarde de lei, in urcare cu 3,9% fata de decembrie 2010.
Numarul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,4% in ianuarie, la 5,21 milioane.
Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor 13 fonduri de profil totalizeaza 339,6 milioane de lei, avansul fata de decembrie fiind de 3,5%, in timp ce numarul particpantilor a crescut cu 1,2%, la 224.191 persoane.
Primele contributii la Pilonul III au fost virate in mai 2007.
Suma medie acumulata pe acest segment al pensiilor private se ridica la 1.515 lei, potrivit datelor de la finele lunii ianuarie.
Oancea a amintit ca, potrivit legislatiei, contributiile la fondurile de pe Pilonul III sunt deductibile atat pentru angajator, cat si pentru angajat, in limita a 400 de euro/an, la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitul pe profit (16% la companie), contributiilor catre asigurarile sociale de stat (10,5% la angajat si 20,8% la angajator) si contributiei de accidente de munca si boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).
In situatia contributiei mixte, deductibilitate cumulata ajunge la 800 de euro/an.
„Este un avantaj fiscal care ar trebui sa stimuleze, sa atraga mai multi participanti, in conditiile in care sumele acumulate prin Pilonul II nu vor fi suficiente unui venit decent viitorilor pensionari”, a mai spus presedintele CSSPP.