Acesta este motivul pentru care bugetul pensiilor va trebui alimentat anul viitor de la bugetul de stat cu aproape 4 miliarde de euro.
Masuri de corectare de deficitului de pensii nu au fost anuntate decat verbal si doar recent, o lege care a starnit un scandal imens in Parlament, incearca sa indrepte cumva lucrurile prin majorarea varstei de pensionare la 65 de ani pentru toata lumea.
Presedintele sustine ca a atras atentia Guvernului, dar in mod concret el nu a facut un efort mai mare decat de a vorbi pentru a corecta mai din vreme lucrurile, noteaza ZF.
In 2009, deficitul bugetului de pensii a fost de 1,5 miliarde de euro, iar in acest an este estimat la 1,7 miliarde de euro, iar anul viitor ar putea atinge chiar si 4 miliarde de euro. Asta in vreme ce, doar anul trecut, numarul salariatiilor – adica al celor care contribuie la bugetul de stat – s-a redus cu aproape 400.000, iar anul acesta declinul pe piata muncii continua.
In ultimii ani, dupa o majorare puternica a punctului de pensie, cheltuielile au ajuns mai mari decat veniturile care se strang la fondul de pensii. Acum bugetul de stat trebuie sa alimenteze bugetul deficitar al pensiilor.
In chiar perioada in care Traian Basescu a condus tara, salariul mediu net pe economie a crescut mai incet decat pensia. Daca in primul an de mandat al lui Traian Basescu pensia medie crestea cu 15%, salariul mediu net a crescut cu 12%. Un an mai tarziu, pensiile cresteau cu 22%, iar salariile medii cu 17%, pentru ca, in 2007, pensiile sa avanseze cu 30%, iar salariile cu 19%.
Intr-adevar, in 2007, pensiile au avansat puternic. Numarul de pensionari s-a mentinut constant, in anii urmatori, la peste 5,7 milioane de persoane, in vreme ce, cu o crestere in 2007 si 2008, numarul salariatilor se invarte de ani de zile in jurul cifrei de 4,5 milioane. Salariile majorate din sectorul public au adus o imbunatatire considerabila cifrei salariului mediu pe economie. Evolutia cheltuielilor cu personalul, in sectorul bugetar, care a depasit anul trecut 11 miliarde de euro, spune totul.
Presedintele Basescu afirma acum ca de vina pentru ce se intampla in economie este perioada 2007-2008 cand liberalii, care scosesera PD din guvern, au guvernat singuri si au dat drumul la robinetul cu bani. Insa salariile si pensiile au crescut si inainte cand Traian Basescu era in relatii bune cu fostul premier Tariceanu si au continuat sa creasca si dupa ce premier nu a mai fost Tariceanu, ci Boc.
Seful statului conduce tara de sase ani si nu poate spune ca nu a fost prezent la tot ce se intampla pe scena politica. Inaintea alegerilor prezidentiale de anul trecut, seful statului se lauda cu chiar perioada 2007-2008, o perioada de puternic avant economic, pe care acum o critica.
„In perioada 2004-iulie 2009 s-a realizat o consistenta crestere a salariilor si pensiilor. Astfel, salariul mediu brut a crescut de la 818 lei la 1.901 lei, iar pensia medie de asigurari sociale de stat a crescut”, a spus presedintele.
Era chiar perioada in care Basescu se pregatea sa atace un al doilea mandat prezidential. Era perioada in care presedintele ar fi trebui sa-l atentioneze pe premierul Boc ca trebuie luate masuri dure de reforma. 2009 a fost un an pierdut pentru ca nu s-a facut reforma institutiilor publice. Era vremea in care Basescu si Boc dadeau asigurari ca pensiile si salariile vor fi platite indiferent ce ar fi. A fost perioada in care pensiile au continuat sa creasca.
Presedintele Basescu a fost martorul tuturor acestor lucruri, asa cum este de sase ani de cand conduce Romania. La preluarea mandatului, la inceputul lui 2009, Boc a anuntat masuri dure de reforma. Dar restructurarea agentiilor guvernamentale a fost decisa abia in august si realizata abia anul acesta.
Ce mai constata Traian Basescu? Ca la inceputul lui 2010 in institutiile publice locale cheltuielile au crescut cu 20% si ca, in ciuda crizei si a deciziei guvernului de a merge pe masuri de austeritate, s-au dat sporuri si al 13-lea salariu.
Daca lucrurile merg prost acum, niciunul dintre cei care au guvernat nu se poate deroba de raspundere. Se intampla pentru ca sau luat decizii politice gresite, ca pensiile au fost majorate cand nu trebuia sau ca primul anunt pe care l-a facut Emil Boc la preluarea mandatului a fost acela ca CAS se majoreaza.