In opinia lui Eugen Radulescu, consilier al bancii centrale, sistemul bancar se va confrunta cu o batalie pentru resurse, ca dovada ca pe piata au aparut dobanzile de doua cifre, real pozitive (care raman pe plus dupa corelarea cu inflatia – n.r.), la depozite. Acest lucru este insa valabil doar pe termen scurt, a spus el luni, in cadrul seminarului „Bancile, batalia pentru resurse”, organizat de Finmedia.
„Pana acum, bancile au contractat credite externe pentru a oferi mai departe credite. S-a ajuns la o perioada in care dobanzile la depozite au fost real negative, ceea ce a marit nevoia de resurse externe”, a spus Radulescu.
Consilierul BNR sustine ca nevoia actuala de lichiditate si restrangerea finantarii externe pot fi o sansa pentru economia locala, deoarece orientarea bancilor spre piata interna pentru finantare si cresterea economisirii pot conduce la scaderea dezechilibrelor macroeconomice.
„Vedem dobanzi de doua cifre pentru depozite, ceea ce e o veste buna pentru controlul dezechilibrelor macroeconomice, in conditiile in care banii nu mai merg doar spre consum, ci si spre economisire. S-ar putea sa nu mai avem un deficit de 13,9% din PIB, ca anul trecut, si sa ne indreptam spre un soft-landing (aterizare lina – n.r.)”, sustine Radulescu.
Totodata, masurile de politica monetara pot deveni mult mai eficiente, in conditiile in care BNR ar putea deveni creditor net pentru sistemul bancar. „Lipsa de lichiditate ar putea determina bancile sa imprumute de la banca centrala, iar astfel mecanismul dobanzii de politica monetara isi va face mai bine resimtite efectele la nivelul pietei”.
Pe termen lung, problemele cu lichiditatea se vor rezolva, iar imaginea economiei in exterior va fi reabilitata.
Consilierul BNR a reamintit ca 2007 a fost al 9-lea an de crestere economica consistenta, ceea ce inseamna ca randamentele investitiilor pe piata locala vor fi in continuare mari, iar investitorii vor fi in continuare interesati de Romania.
„Privind lucrurile din aceasta perspectiva, daca bancile care au finantat pana acum Romania si-ar retrage finantarile ar insemna sa renunte la profiturile mari pe care le realizeaza in zona, ceea ce e putin probabil. Tarile din Europa de Est sunt pentru ele principalele surse de profit”, a spus Radulescu.
La randul sau, Florian Libocor, economistul sef al BRD SogGen, crede ca in Romania nu va exista o batalie pentru resurse, deoarece prospectiile asupra economiei romanesti sunt foarte bune. „Disturbarea imaginii Romaniei din ultimul timp nu este corecta, iar orice investitie in Romania va aduce randamene mari”.
Chiar daca unele banci au probleme de lichiditate datorita restrangerii finantarilor externe, la nivelul pietei bancare nu se poate vorbi de o criza. „Daca ne gandim la rezervele minime obligatorii, vedem ca aceasta lichiditate exista”, sustine economistul BRD.
Viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a mentionat la randul sau ca la nivelul sistemului bancar nu exista o criza de lichiditate, iar banca centrala dispune de mecanismele ce ar putea rezolva o carenta temporara in acest sens. „Rezervele minime obligatorii raman un mecanism foarte important la care se poate apela”.
Dijmarescu a reamintit ca exista si alt mecanism la care pot apela bancile ce se confrunta cu lipsa de lichiditate, cel al finantarii de la banca centrala, la o dobanda de 12%.
„Nivelul dobanzii nu trebuie considerat penalizator, deoarece si pe piata interbancara am intalnit acest nivel la dobanzile pentru depozite overnight. Pentru a apela la facilitatea de credit a BNR, bancile au nevoie de garantii, care ar putea fi titlurile de stat sau certificatele de depozit. Deocamdata titlurile sunt distribuite inegal in piata, dar cred ca acestea vor creste ca pondere in portofoliul bancilor”, a mentionat Dijmarescu.