Cum pot economisi românii cu salarii și pensii mici. Deși pare greu de crezut, aceștia pot să întreprindă anumite acțiuni care să îi ajute să pună un ban deoparte, măcar la două luni de zile, dacă nu chiar lunar.
1. Stabileste care-ti sunt cheltuielile esentiale, de baza. Identifica cheltuielile esentiale, cum ar fi alimentele, utilitatile si cheltuielile de locuinta, si acorda-le prioritate in bugetul tau; redu sau elimina cheltuielile nonesentiale, cum ar fi abonamentele la diverse platforme de streaming.
2. Trebuie sa fii foarte atent cand mergi la cumparaturi. Cauta reduceri, foloseste cupoane si compara preturile inainte de a face achizitii. Poti folosi si aplicatii sau site-uri specializate in gasirea celor mai bune oferte, sau te poti folosi de magazinele online, unde de obicei ai mai multe sanse sa gasesti promotii sau preturi mai avantajoase, fiindca retailerii consuma mult mai putine resurse cu un magazin online, decat cu unul fizic, aspect ce se regaseste in preturi in avantajul clientului, scrie manager.ro.
3. Daca ai obiceiuri costisitoare, renunta la ele imediat. Aici putem include fumatul, de exemplu. In ultimul rand, dar nu cel din urma, redu facturile la utilitati prin economisirea energiei. Inchide lumina atunci cand nu o folosesti, repara robinetele care picura si foloseste aparatele electrocasnice eficient.
In concluzie, nu ai nevoie de un venit mare ca sa-ti permiti sa faci niste economii si sa pui bani deoparte. Desigur ca e infinit mai simplu atunci, insa cu ceva efort poti reusi sa tai din cheltuieli, iar acei bani sa mearga intr-un fond de rezerva.
Consultantii financiari recomanda sa ai puse deoparte macar 6 salarii de-ale tale, ca sa poti sa-ti asiguri traiul o jumatate de an, in caz ca apare o problema, iti pierzi jobul sau intri in incapacitate de munca din cauza unei probleme medicale.