„Companiile care activeaza pe piata asigurarilor de viata din Romania se confrunta, din fericire, foarte rar cu cazuri de frauda. Tentativele de frauda in asigurarile de viata nu lipsesc, dar reprezinta mai degraba fenomene izolate”, au declarat reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR).
UNSAR are in componenta sa 23 de companii care impreuna detin o pondere de peste 80% din piata de asigurari.
Conform Uniunii, [b]cele mai des intalnite cazuri[/b] sunt:
-Asiguratul nu declara, cu buna stiinta, istoricul complet al bolilor de care a suferit, la completarea declaratiei de asigurare. Motivul: pentru a plati o prima de asigurare mai mica.
– Asiguratul isi incheie polita de asigurare la scurt timp dupa ce se imbolnaveste, cu scopul ascuns de a beneficia de tratament platit prin conditiile de asigurare.
– Documente medicale „fabricate” (false, n.r.) aduse spre decontarea asiguratorului din tari „exotice” in cazul asigurarii medicale de calatorii in strainatate.
– Foi de observatii sterse sau modificate care atesta spitalizarea intr-un spital din Romania,fara ca acest fapt sa fi avut loc.
La randul sau, Carmen Radu, directorul general adjunct al Eureko Asigurari, a declarat ca societatea s-a confruntat rar cu tentative de frauda, iar cele care au aparut se refera la cazurile in care asiguratii nu isi declarau bolile pre-existente.
„Intr-o astfel de situatie, [b]asiguratorul are dreptul sa refuze plata sumei asigurate[/b]”, a subliniat Carmen Radu.
Potrivit reprezentantei Eureko, cel mai indicat ar fi ca asiguratul sa fie sincer, pentru ca, in schimbul unei prime suplimentare, poate incheia o asigurare de viata in cazul in care sufera de anumite boli.
Ce observa alti asiguratori? „In ceea ce ne priveste, posibilele fraude sunt preintampinate din momentul subscrierii. Expertiza desfasurata in fiecare situatie in parte ne ajuta sa identificam cazurile de antiselectie si riscul ne-asigurabil”, a mentionat Mihai Popescu, directorul general al Aviva Romania.
„Mai mult, clientilor nostri li se explica foarte clar de la momentul vanzarii ca [/b]asigurarea de viata reprezinta o forma de inlocuire a unei pierderi financiare si nu o metoda de castig[/b]”, a adaugat Popescu.
[b]Fraude in randul agentilor[/b]
Nu doar clientii incearca sa pacaleasca societatile de asigurari de viata, ci si agentii de vanzari, angajati de acestea. Cum?
Spre exemplu, pentru a-si majora veniturile din comisioane, acestia incearca sa vanda clientilor produse de asigurare, promitandu-le randamente superioare celor reale, spun surse din piata. Uneori se intampla si sa vanda polite care nu exista in portofoliul companiei de asigurari, dar acestea sunt cazuri rare.
„Agentii incearca cel mai adesea sa castige niste comisioane din vanzare cu orice pret si nu citesc prea bine legislatia, nu se informeaza foarte bine si atunci fac diverse lucruri ilegale”, a mentionat un jucator din piata.
Ce fac societatile in aceasta situatie?
„Fiecare companie de asigurari de viata are un departament menit sa reduca numarul de fraude, insa avand in vedere ca forta de vanzari este prezenta pe tot teritoriul tarii, este destul de greu de controlat si apar mici incidente”, a mai precizat sursa.
Pedeapsa in cazul detectarii
fraudelor in asigurari poate ajunge pana la 12 ani de inchisoare.
[b]Ucisa pentru a incasa asigurarea[/b]
Cazul cel mai mediatizat in acest an se refera la avocatul brasovean Victor Teodorescu, care este acuzat ca ar fi comandat uciderea sotiei sale pentru a incasa asigurarea de viata in valoare circa 100.000 de lei.
Acesta este primul caz de acest fel de pe piata locala de asigurari, conform jucatorilor din domeniu. Potrivit unor zvonuri, polita ar fi fost incheiata la compania de asigurari Alico (fosta AIG), insa Theodor Alexandrescu, directorul general al societatii nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceasta informatie.
„Nu este o tendinta in piata si nu cred ca ar duce la o crestere a incindentei acestor practici, a spus Alexandrescu. El a mai precizat ca acest caz este primul de acest gen pe care l-a auzit in piata din Romania.
Violeta Teodorescu, in varsta de 45 de ani, sotia avocatului brasovean Victor Teodorescu, a fost gasita moarta in locuinta sa la finele lunii martie. Aceasta a fost injunghiata cu un cutit de 25 de ori in gat, iar la cap avea 15 lovituri cu un corp dur.
Piata asigurarilor de viata din Romania a crescut cu 3,34% in primul trimestru din acest an, pana la valoarea de 433,83 milioane de lei, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In acelasi timp, despagubirile platite de companiile de asigurari de pe aceasta piata au urcat usor, cu 1,95%, pana la 160,38 milioane de lei.