Astfel, aceasta a mentionat ca dezvoltatorii care au comercializat in trecut locuinte si nu au achitat inca TVA pentru aceste tranzactii, pot deduce taxa din TVA-ul aferent locuintelor pe care le au in prezent pe stoc.
„Se poate ajunge chiar in situatia in care statul sa aiba de rambursat bani persoanelor fizice, in situatia in care valoarea taxei aferente stocului este mai mare decat cea care ar fi trebuit achitata de contribuabil pentru locuintele vandute”, a spus Luminita Ristea.
„Pentru a face acest lucru, dezvoltatorii trebuie sa se inscrie ca platitori de TVA, si ar fi bine sa faca acest lucru inainte ca fiscul sa vina in control pentru a vedea daca au achitat sau nu taxa pentru tranzactiile deja efectuate”, a spus Ristea.
O alta alternativa prin care se poate evita achitarea TVA de catre dezvoltatorii persoane fizice este cea de a vinde locuintele nou construite la mai mult de un an de la finalizarea imobilului.
„Legea prevede ca bunurile imobiliare pentru care se achita taxa pe valoarea adaugata sunt locuintele noi si terenurile construibile. Locuinte noi sunt considerate cele care au mai putin de 12 luni de la constructie. Prin urmare, un dezvoltator care a finalizat imobilul la finele lui 2007 si vinde locuinta in ianuarie 2009, de exemplu, nu va trebui sa suporte plata TVA”, a precizat Ristea.
Potrivit prevederilor legale, tranzactiile cu bunuri imobiliare comercializate de persoane trebuie sa aiba o valoare de peste 35.000 de euro pentru a fi impozitate cu taxa pe valoarea adaugata.