Pentru vanzarea bunurilor executate silit, bancile organizeaza licitatii, fiecare participant fiind obligat sa depuna intr-un cont indicat de banca un avans de 10% din valoarea bunului licitat.
Dupa ce unul dintre participanti este declarat castigator, ceilalti isi retrag avansul din cont. Banca pastreaza doar avansul de 10% al castigatorului licitatiei, iar acesta trebuie ca in 30 de zile sa aduca bancii restul de 90% din valoarea bunului executat silit. In cazul in care nu plateste pretul integral, el pierde avansul.
Un potential cumparator din Bucuresti, care isi dorea o garsoniera scoasa la vanzare pentru circa 30.000 de euro, a depus avansul de 10% (3.000 de euro) necesar pentru a putea licita si a castigat licitatia.
Potrivit reglementarilor bancare, cumparatorul trebuia sa vina in termen de 30 de zile cu restul de 90% din suma de vanzare a imobilului, insa nu a putut prezenta banii, si a pierdut intreg avansul. In prezent, garsoniera este scoasa din nou la vanzare.
Executorul care se ocupa de vanzarea locuintei a explicat pentru DailyBusiness.ro care este, in interpretarea bancii, noul statut al cumparatorului care nu a reusit sa faca tranzactia. „El este considerat cumparator promitent. Banca opreste banii adusi in avans si plateste din ei costurile cu executarea silita. Inainte de a fi intervenit promisiunea de cumparare, aceste costuri erau achitate de proprietarul imobilului, din suma obtinuta din vanzarea locuintei”.
Clientii cu cele mai mari „sanse” sa se regaseasca in aceasta situatie sunt cei care vor sa cumpere locuinta prin credit. Bancile aproba destul de greu imprumuturile, asa incat clientii se pot regasi usor in situatia de a nu avea creditul la incheierea perioadei de 30 de zile.
Unul dintre executorii bancari ne-a declarat ca exista si o solutie de iesire din impas. Bancile sunt dispuse sa ii ajute pe cumparatori, cu conditia ca acestia sa prezinte siguranta: „daca un cumparator vine cu preaprobarea creditului din partea bancii, care dovedeste pentru noi ca institutia este de acord sa ii dea creditul, atunci acceptam sa prelungim termenul de 30 de zile”.
El previne insa clientii ca pentru a obtine suma necesara pentru achizitie nu este suficient creditul bancar, deoarece bancile acorda doar rareori 90% din valoarea imobilului, cele mai multe finantand 75% din valoare. „Pe langa avansul depus, clientul trebuie sa mai prezinte cateva mii de euro, asa incat sa se ajunga la un aport propriu de circa 25%”.
Unele dintre aceste locuinte pot fi cumparate la preturi destul de mici.
Pentru cele mai multe din imobilele scoase la vanzare si care se regasesc pe site-urile bancilor inca din noiembrie, pretul de vanzare este deja cu 25% mai mic decat cel de evaluare, iar in cadrul licitatiei se poate chiar cobori sub acest tarif, ajungandu-se pana la o reducere totala de 40% fata de pretul pietei, sau obtinut prin evaluare.
Asa se face ca in Oravita exista acum apartamente de doua camere scoase la preturi de 9.000 de euro, iar in Bucuresti garsoniere de 30 de metri patrati cu pret de pornire de 24.000 de euro, mult sub nivelurile de pe piata.
Unul dintre executorii bancari ne-a declarat ca exista cazuri in care banca isi adjudeca bunul executat, pentru ca nu il poate vinde, sau pentru ca ar obtine un pret prea mic, raportat la valoarea creditului pentru care este executat bunul.