Overdraft-ul, de cele mai multe ori, este negociat şi vândut direct companiilor pentru angajaţii acestora din urmă. În foarte rare ocazii, băncile acordă overdraft şi la solicitarea angajatului (în condiţiile în care acesta îşi ia salariul sau are un cont curent deshis la banca respectivă) dacă angajatorul îşi dă acordul în scris.
Dacă ai un card de la Banca Transilvania, spre exemplu, poţi beneficia de o rezervă de până la 6 salarii, la care ai acces oricând şi oriunde cu cardul tău de debit sau direct în BT Pay, potrivit Manager.ro. Această linie de credit poate fi folosită în momentul în care ţi se termină fondurile proprii pe care le ai în cont.
Overdraft-ul se bucură de câteva avantaje importante. În primul rând, oferă o flexibilitate financiară suplimentară, permiţând clienţilor să facă faţă nevoilor lor de cheltuieli imediate, chiar şi atunci când nu au suficienţi bani în cont. Apoi, utilizarea overdraft-ului poate ajuta la evitarea taxelor de întarziere sau la ratarea plăţilor importante, ceea ce ar putea duce la costuri mai mari pe termen lung.
Potrivit explicaţiilor oferite de Banca Transilvania, banca nu percepe niciun fel de taxe şi comisioane dacă nu utilizezi suma acordată pe post de descoperit de cont. Trebuie să ştii însă că banii sunt disponibili în cont în permanenţă, putând fi utilizaţi inclusiv prin intermediul cardului de debit ataşat contului curent. Dacă vei intra în descoperitul de cont, vei plăti dobândă doar pentru creditul utilizat. După ce restitui suma utilizată din linia de credit, o vei putea utiliza imediat din nou.
În plus, obţinerea acestor fonduri este extrem de uşoară. Practic, trebuie doar să te prezinţi cu actul de identitate într-o unitate Banca Transilvania. Dacă încasezi salariul la BT, atunci nu ai nevoie nici măcar de vreun document de la locul de muncă. De asemenea, trebuie să ştii că nu trebuie să retragi toată suma din descoperit dacă nu ai nevoie de ea. Astfel, poti utiliza treptat linia de credit în funcţie de nevoile pe care le ai.