- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cum putem intari bugetul statului? Top 10 solutii propuse de mediul de business

14 Feb, 00:01 • razvan.codorean
Oamenii de afaceri propun 10 noi solutii care sa aduca bani pentru Guvern, intr-o perioada in care autoritatile au transformat imprumutul public in principala masura anti-criza. Solutiile vizeaza, in principal, masuri pentru cresterea incasarilor bugetare si stimularea investitiilor.
Cum putem intari bugetul statului? Top 10 solutii propuse de mediul de business

Nici nu a inceput anul bine si guvernantii s-au lansat intr-o noua goana dupa bani. In ianuarie, statul a imprumutat de la bancile locale 6,9 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), cu 50% peste volumul anuntat initial, iar in aceasta luna si-a programat sa ia credite de 5,4 miliarde de lei (1,2 miliarde euro), considerabil peste valoarea titlurilor care vor ajunge la scadenta luna aceasta, de 3,1 miliarde de lei (circa 700.000 euro).

In plus, autoritatile se pregatesc sa imprumute, in aceasta primavara, 1 miliarde de euro din suma de 5-7 miliarde euro, programata sa fie atrasa de pe pietele externe printr-un imprumut de tip EMTN (euro medium term note).

Oamenii de afaceri avertizeaza ca, daca aceste noi imprumuturi vor deveni realitate, datoria publica va creste spectaculos si in loc sa se salveze, statul se va afunda in criza. Anul trecut, datoria publica a crescut cu 11,8%, la 90,7 miliarde euro.

Oamenii de afaceri spun ca, dincolo de discursurile politicianiste, de ”centura de siguranta” oferita de Fondul Monetar International (FMI), guvernantii trebuie sa vina cu masuri concrete de stimulare economica, daca vor ca Romania sa depaseasca recesiunea.

O sinteza a propunerilor anti-criza facute de organizatii ca Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR 1903), Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM), Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) are in prim plan trei directii majore: reforma in administratie, regandirea cheltuielilor publice si ”eliberarea” contribuabilului din chingile birocratiei.

Oamenii de afaceri spun ca masurile pot fi puse in aplicare imediat, chiar si prin ordonante de urgenta, ”fraiele” preferate de premierul Boc.

1.Un Cod Fiscal mai simplu

Oamenii de afaceri propun simplificarea sistemului de taxe si impozite, in conditiile in care administrarea acestuia costa mai mult decat veniturile generate de multe dintre ele.

Ei propun instituirea a cinci categorii de taxe (TVA, accize, profit, venit si sociale), intr-un sistem simplificat, coordonat printr-un soft care sa permita si plata acestora online. „Trebuie sa intram cu fiscalitatea in secolul XXI”, spun oamenii de afaceri.

In 2009, Romania percepea cele mai multe taxe din UE – 558. Cu toate acestea, ne aflam pe ultimul loc din Europa la incasari bugetare ca procent din produsul intern brut (PIB). Guvernul a demarat un proces de reducere si comasare a acestora, insa acesta s-a impotmolit in 2010.

2.Reducerea CAS-ului

Guvernul trebuie sa reduca contributiile de asigurari sociale, daca vrea sa stimuleze piata muncii.

Oamenii de afaceri spun ca scaderea CAS-ului este absolut necesara, in conditiile in care munca la negru afecteaza mai mult de jumatate din economie. Masura ar trebui insotita de simplificarea sistemului de taxare pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM).

3.Amnistia fiscala

Mediul de afaceri propune Guvernului sa decreteze o amnistie fiscala care ar urma sa aduca in tara sume de ordinul miliardelor de euro.

Specialistii au calculat ca la o rata minima de 5% din PIB de evaziune in acest sector, suma rezultata depaseste 30 miliarde euro in ultimii 5 ani, in contextul unui PIB cumulat de 600 miliarde euro.

Daca macar jumatate din acesti bani ar fi repatriati, in urma unei taxari preferentiale de numai 5-7% fata de 16%, ar insemna 15 miliarde de euro intrati in economie. Italia, care a aplicat o asemenea masura in 2009, a strans 14,6 miliarde de euro in 2010.

4.Vanzarea actiunilor si proprietarilor statului

Oamenii de afaceri spun ca statul, mai ales acum, in vreme de criza, trebuie sa renunte la toate activele neproductive, de la sediile uriase, la hotelurile de lux, casele de oaspeti si celelalte imobile gestionate de Regia Autonoma a Protocolului si Patrimoniului de Stat (RAPPS).

In opinia lor, autoritatile trebuie sa renegocieze de urgenta toate contractele de inchiriere si sa scoata la vanzare terenurile si spatiile detinute. De asemenea, statul trebuie sa vanda pachetele minoritare la Petrom si Romtelecom, catre actionarii majoritari.

Demersul a inceput, cel putin in cazul Romtelecom, insa trebuie accelerat. De asemenea, trebuie cautati investitori dispusi sa preia Posta Romana, CFR sau Tarom, companii din care statul mai mult pierde. Aceste decizii ar putea aduce statului intre 5 si 10 miliarde de euro.

5.Impozitarea cultelor religioase

Potrivit oamenilor de afaceri, o alta sursa din care statul ar putea scoate bani buni ar fi impozitarea bisericii.

Unitatile de cult realizeaza venituri importante din activitatile prestate care vizeaza inclusiv activitati lucrative, de la exploatarea padurilor la comert si servicii. Statul trebuie sa impoziteze macar imobilele si terenurile afalte in posesia unitatilor de cult, spun oamenii de afaceri.

6.Reducerea cheltuielilor militare si cu serviciile secrete

Statul trebuie sa isi diminueze cheltuielile cu armata, care reprezinta, in prezent, circa 2% din PIB. In plus, trebuie reorganizate serviciile secrete si reduse bugetele alocate acestor institutii. Romania are in prezent cei mai multi angajati in acest sector din Uniunea Europeana.

7.Extinderea Programului Prima Casa la 50 ani

Oamenii de afaceri considera ca unul dintre domeniile care pot readuce rapid Romania pe linia de plutire il constituie sectorul constructiilor. Ei propun, astfel, extinderea Programului Prima Casa la 50 ani. In opinia lor, imprumuturile pe o perioada mai lunga de timp ar creste gradul de eligibilitate. In plus, programul ar trebui sa fie destinat exclusiv constructiei de noi locuinte. Firmele implicate in acest demers ar trebui sa beneficieze de credite garantate de stat.

8.Externalizarea serviciilor de control

O alta solutie pentru cresterea veniturilor statului o reprezinta externalizarea serviciilor de control, de la cel vamal, la cel fiscal si sanitar.

Valul de arestari din vami a demonstrat ineficienta sistemului actual, iar cea mai buna solutie o reprezinta concesionarea acestor servicii catre firme specializate, care sa fie platite cu procent din incasarile realizate.

Un dublu control ar putea fi acoperit prin intermediului unui corp de inspectori ai statului, care sa actioneze prin sondaj sau la sesizarile primite.

9.Schimbarea sistemului de plata a functionarilor publici

Oamenii de afaceri propun modificarea remunerarea funtionarilor publici pe baza de performanta.

Introducerea unor contracte cu obiective clare, ca in mediul privat, este esentiala pentru modernizarea administratiei publice, afirma reprezentantii business-ului. Este esential ca intreg procesul de monitorizare a performantelor sa fie adminstrat de firme de specialitate.

10.Transparenta cheltuielilor publice

Oamenii de afaceri considera ca, pentru ca banul public sa fie administrat eficient, este nevoie de o transparenta mai mare a cheltuielilor publice.

Dincolo de publicarea proiectelor de buget si a executiilor bugetare, statul trebuie sa ofere o ”traducere” a deciziei administrative. Expertii vin si cu un exemplu de transparenta de pe site-ul Trezoreriei Marii Britanii, care prezinta proiectia bugetara pentru anii 2010-2015.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...