- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum să economisești bani pentru sărbătorile de iarnă. Trei ”trucuri” la îndemână

05 Oct, 22:11 • Anghel Valentin
Economiile pentru sărbătorile de iarnă sunt mai la îndemână decât ne putem închipui. Un expert britanic oferă câteva sfaturi practice despre CUM să punem deoparte bani care să ne ajute de Crăciun și Anul Nou. Nimic complicat, totul ține de voință și... ceva răbdare.
Cum să economisești bani pentru sărbătorile de iarnă. Trei ”trucuri” la îndemână

Expertul Scott Dixon a sintetizat pentru cotidianul The Sun cele mai simple ”trucuri” care să ajute la economisirea de bani pentru sărbători. El a alcătuit o listă cu cinci sfaturi, pe care am comprimat-o la trei prin simplificarea și adaptarea ei.

Cum să salvăm bani

1.Economisiți energie

Nu putem controla prețul energiei, însă putem controla când și cât o utilizăm, subliniază expertul.

Astfel, chiar dacă poate părea banal, economisirea de energie – fie că vorbim despre curent electric sau gaze naturale – este un obiectiv ce poate fi lesne atins dacă ne ținem cu adevărat de el. Atenție însă! Economia la acest capitol nu înseamnă nicidecum să ne lipsim acasă de confortul personal, ci doar să fim… un pic mai atenți. Astfel, în special în lunile de toamnă-iarnă, când luminile în casă stau aprinse mai multe ore decât vara, este esențial să nu avem pornite becuri din încăperi unde nu se află nimeni din casă. De pildă, dacă ai fost în bucătărie cu un scop anume și vei reveni acolo peste 10 minute, nu lăsa lumina aprinsă. Apasă întrerupătorul la ieșire și fă la fel când revii. Sunt gesturi simple și rapide, pe care, de multe ori, nu le mai facem din comoditate.

Aceeași regulă este valabilă pentru aparate electrocasnice sau electronice. Nu lăsați un televizor în funcțiune dacă nu vă uitați la el! E atât de ușor să apeși ”off” pe telecomandă și ”on” mai târziu, când începe programul TV care te interesează….

Citește și Ireal câți bani câștigă, într-o lună bună, un șofer Uber. „Credeam că doar se laudă”

Expertul britanic particularizează și mai mult, subliniind, pentru cei care folosesc uscător de rufe, că ar trebui să renunțe la acesta dacă au alte posibilități de a usca hainele proaspăt scoase din mașina de spălat.

La nivelul mai multor săptămâni, veți constata că atenția spre astfel de lucruri se va simți cu siguranță în facturi.

2.Faceți cumpărături la momentul potrivit

Mulți aplică deja acest ”truc”, le-a intrat deja în obișnuință. Iarăși, nu vorbim despre nimic complicat, ci doar despre… puțină organizare. Mai exact, este ideal, în măsura în care orarul nostru zilnic ne permite asta, să ajungem în magazine la orele când devin active promoțiile foarte avantajoase. Orice zi de întârziere poate duce la epuizarea stocului, așa că vom fi nevoiți să cumpărăm produsele dorite la preț întreg sau fără avantaje de genul ”2 + 1”.

Nu vă îngrijorați că unii v-ar putea numi ”vânători de oferte”. Nu e nimic în neregulă cu asta, mai ales că, după zece sesiuni de shopping, veți constata că ați cheltuit cu 20-30 la sută mai puțin decât cei care vă judecă.

Am adăuga la acest sfat o paranteză: NU (mai) cumpărați în exces! Suntem renumiți noi, românii, că facem risipă de alimente, cu toate părerile de rău ce vin odată cu mezelurile, brânzeturile și toate celelalte care ajung să expire, în frigiderul de acasă, pentru ”simplul” motiv că… am cumpărat prea mult!

3.Mâncați ce gătiți acasă

E de la sine înțeles că această recomandare va scădea considerabil costul meselor zilnice. Este adevărat, uneori suntem prea obosiți și să ”gătim” un senviș, alteori ne spunem ”lasă, nu se dărâmă lumea dacă azi mâncăm în oraș”. Dacă însă ne ținem cu dinții de acest sfat acordat, gratis, de expertul Scott Dixon, vom putea avea un plus la buget de o mie, două de lei și chiar mai mult, în decembrie. E mult? E puțin? Depinde… cine numără. Dar cu siguranță suma salvată reprezintă bani în plus pentru sărbători.

Pe aceeași linie, Dixon recomandă renunțarea temporară la cafeaua ”to go”, cumpărată de mulți în drum spre serviciu. N-o fi ea foarte scumpă, dar cumpărată de cinci ori pe săptămână, înmulțit cu X săptămâni până la Crăciun… și tot se face de câteva daruri de pus sub brad.

Citește și Vrei să-ți vinzi casa? Pregătește-te pentru o nouă provocare de la Ministerul Finanțelor! Măsura e unică în Europa