Prețurile imobiliarelor este în continuă creștere. Cu toate acestea, românii cumpără apartamente și cresc numărul creditelor ipotecare în această perioadă, potrivit ziare.com.
Cu un credit ipotecar pe cel puțin 15 ani, primele rate reprezintă dobânda, în cea mai mare parte. Printre variantele de încheiere anticipată a creditului, se numără:
Te-ar putea interesa și: Ce presupune noua lege referitoare la costul total al creditării. Lucrurile pe care românii trebuie să le știe
foto: credit ipotecar
Pentru cumpărarea unui apartament de 70.000 de euro, ai avea o dobândă fixă de 6,59% în primii cinci ani, cu rate egale (potrivit unei oferte bancare).
Desigur, ofertele pot fi diferite de la o bancă la alta, dar aici este vorba despre un caz ipotetic, cu date reale.
Oferind avansul minim de 15%, suma datorată rămâne aproximativ 297.900 de lei. În primii cinci ani, rata este de 1.900 de lei. Cumpărătorul va restitui băncii 829.500 de lei, de aproape 2,8 ori mai mult decât suma împrumutată inițial.
Din prima rată de 1.900 de lei, doar 14% din bani se duc către încheierea principalului, peste 1.630 de lei reprezentând dobânda. Ponderea dobânzii în rată descrește pe măsură ce trece timpul. Totuși, la finalul perioadei de dobândă fixă, ultima rată de 1.900 de lei conține peste 80% dobândă.
La fel, prima rată după aplicarea dobânzii variabile – calculată la 8,95% pe an, dar care se poate schimba în funcție de indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) – este de 2.333 de lei, din care peste 89% reprezintă dobândă.
Varianta cea mai populară este ca, în fiecare lună, cumpărătorul să adauge valoarea principalului la rata plătită. Adică, pe lângă cei 1.900 de lei din exemplul nostru, acesta ar plăti încă 266 de lei, plată anticipată, principalul.
Rambursând luna următoare de principal în avans, durata creditului se reduce la jumătate, calculează Valentin Anghel, directorul general al unui broker de credite.
La începutul perioadei de credit, plățile anticipate sunt mai mici, crescând spre finalul creditului, când principalul are o pondere mai mare.
Această metodă este recomandată de către specialiști să se facă în perioada de început, când dobânda este mai mare.
În această variantă, plata anticipată crește progresiv spre finalul perioadei, acesta fiind detaliul care scapă în multe videoclipuri postate pe rețelele de socializare.
Altfel, și Anghel, reprezentantul brokerului de credite, punctează că varianta rambursării este una bună. Cumpărătorii, însă, trebuie să fie conștienți de puterea financiară pe care o au și să calculeze bine, în așa fel încât eforturile să nu fie prea mari.
Te-ar putea interesa și: Dobânzile mari la credite, dar şi cererea care depăşeşte oferta au dus la o scumpire cu 25% a caselor şi apartamentelor