Regula de utilizare a banilor ar putea suna astfel: pune la lucru sumele castigate lunar (investindu-le), iar de cheltuit, cheltuieste de pe cardul de credit, cu conditia sa rambursezi sumele folosite in perioada de gratie, pentru a nu plati dobanda.
Alege cardul de credit potrivit – Bancile au incheiat pentru cardurile de credit parteneriate cu supermarketuri, fast food-uri, magazine de IT&C, magazine de imbracaminte, hoteluri, farmacii, firme de turism, deci furnizori de produse care raspund nevoilor de zi cu zi.
Urmarind promotiile care exista la comerciantii parteneri, sub forma de bonusuri sau de reduceri, posesorul cardului poate economisi 2-3% din sumele cheltuite lunar de pe card sau chiar mai mult. Ca sa poata beneficia de cat mai multe din facilitatile cardului, clientul trebuie sa se orienteze spre un card care are in reteaua de parteneri magazine la care el apeleaza frecvent.
Urmareste bonusurile oferite de banci – Unii finantatori pun la randul lor la dispozitie facilitati pe cardurile de credit, sub forma de bonusuri pentru cumparaturile efectuate. Doua produse care au inclusa aceasta oferta sunt Bonus Card de la GarantiBank sau Punct Card de la BRD. Bonusurile pot fi folosite la achizitii in magazine, obtinandu-se astfel reduceri la cumparaturi.
De asemenea, sunt carduri care inapoiaza clientului un anumit procent din suma cheltuita. De exemplu, cardul RBS Visa, de la Royal Bank of Scotland, si Cardul Destept, de la Banca Romaneasca, dau inapoi clientilor pana la 2% din suma cheltuita, in functie de suma cheltuita lunar pe card. Daca, sa presupunem, clientul ar cheltui lunar jumatate din salariu platind cu cardul, ar reusi sa economiseasca intre 3 si 12% dintr-un salariu pe an, doar din beneficiul de 2% oferit de banci.
Cat timp folosesti cardul de credit ca principal mijloc de plata, pune „la lucru” castigul lunar, fie ca e vorba de bani incasati cash sau pe card. Depune venitul lunar (mai putin sumele de care ai nevoie pentru platile cash) intr-un depozit la termen cu scadenta mica.
Sa presupunem ca dobanda depozitului este de circa 8-9% pe an, la lei. Anual, posesorul cardului va castiga intre 8 si 40% dintr-un salariu, doar din dobanzile din depozit, in functie de perioada si de suma pe care o pastreaza in cont. In decursul lunii, clientul va cheltui bani doar de pe cardul de credit pe care il detine, urmand ca pana la incheierea perioadei de gratie a cardului de credit sa transfere inapoi banii din depozit, pe acest card, asa incat sa achite toate sumele utilizate.
Ca banii sa poata fi mentinuti cat mai mult in depozit, inainte de a fi transferati inapoi pe cel de credit, este bine ca acest card sa aiba o perioada de gratie cat mai mare. De regula, aceasta variaza intre 40 si 60 de zile.
Cumuland sumele stranse din dobanzi si cele acumulate din reducerile de pe cardurile de credit, clientul poate castiga anual circa 50% din veniturile sale lunare. Daca se foloseste din plin de promotiile bancilor si comerciantilor, beneficiile pot fi insa mult mai mari.
Costul anual de administrare al unui card de debit si al unui de credit este de circa 50 de lei anual, dar suma poate urca in functie de serviciile utilizate de client.
Ca utilizator al cardului de credit, trebuie sa inveti sa eviti costurile penalizatoare ale produsului. Cardul de credit este conceput de banci ca un instrument de plata. Bancile nu incurajeaza prin aceste produse retragerea de bani de la ATM, deci au fixat comisioane mari pentru aceste operatiuni, care se invart in jurul a 1% din suma utilizata, in cazul in care suma este retrasa de la un ATM din tara, si 3%, daca retragerea de bani se face din strainatate. Totodata, pentru interogarea soldului bancile percep comisioane de 1-2 lei.