Construita in 1998, fabrica Bergenbier de la Ploiesti pastreaza inca aerul vintage din acea perioada de pionierat pentru industria berii, cu porti de fier inchise manual si alei betonate.
Inca de la intrarea pe poarta fabricii, vizitatorii sunt intampinati cu un mesaj de bun venit. Sloganul „Prietenii stiu de ce” care a consacrat principalul brand al companiei, Bergenbier, este de asemenea scris cu caractere mari pentru a fi vizibil chiar si de pe strada.
Vizitatorii primesc inainte de a intra in fabrica halate albe precum si o serie de instructiuni pentru protectia muncii.
Una din cele mai impunatoare sectii ale fabricii este cea de fierbere, dotata cu multe cazane. Aici, maltul se amesteca cu apa, se transforma in must si apoi se fierbe cu hamei, ingredient care da gustul amar berii.
[gallery:192]
In functie de ce adjuvanti se adauga, precum malai sau grau, berea poate fi mai fina, respectiv mai spumoasa.
Dupa faza de fierbere urmeaza cea de fermentare, in care berea se lasa la maturat. Tinuta la rece, berea este apoi filtrata si imbuteliata.
Sectia de imbuteliere a fabricii Bergenbier este o hala imensa ce cuprinde mai multe linii de imbuteliere.
Pentru linia de imbuteliere PET-uri de 2 L, fabrica utilizeaza initial niste sticlute „preforme”, lungi de circa 15 cm. Prin incalzire si introducere de aer comprimat, aceste sticlute se transforma in PET-uri de 2 L.
Dupa linia de imbuteliere, berea este depozitata si apoi incarcata in tir-uri.
Fabrica Bergenbier de la Ploiesti a ramas singura unitate de productie a berii din Romania a companiei, dupa inchiderea celei de la Blaj, in vara acestui an.
Bergenbier este prezenta pe piata locala din 1994, produce marcile Bergenbier, Stella Artois, Beck’s, Lowenbrau si Noroc si importa specialitatile belgiene Leffe si Hoegaarden.
Bergenbier SA este unul dintre cei mai activi producatori de bere de pe piata romaneasca, ocupand pozitia a 3-a in industria berii in anul 2009 (conform MEMRB). Compania face parte din grupul StarBev, care mai cuprinde operatiuni din alte 8 tari din Centrul si Estul Europei din domeniul producerii si distribuirii berii.
Piata berii, dominata de Ursus
Pe piata locala, Bergenbier concureaza cu companii ca Ursus Breweries, Heineken Romania, URBB si Romaqua Group.
Ursus Breweries, subsidiara a SABMiller plc, este cel mai mare producator de bere din Romania. Compania are sediul central in Bucuresti si detine 4 fabrici de bere in Cluj-Napoca, Timisoara, Buzau si Brasov, avand peste 1.700 de angajati. Marcile companiei sunt Ursus, Timisoreana, Ciucas, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Azuga, Redd’s, Stejar, Pilsner Urquell si Miller.
Heineken, al doilea mare producator de bere din Romania, are fabrici situate in Miercurea Ciuc, Targu Mures, Craiova si Constanta si 1.100 de angajati.
Portofoliul de marci al companiei cuprinde Heineken, Ciuc Premium, Golden Brau, Neumarkt, Bucegi, Edelweiss (import), Zipfer (import), Gosser, Schlossgold, Silva, Gambrinus, Harghita si Hategana.
URBB, companie din top 5 cei mai mari producatori de bere, are o fabrica in Pantelimon, Ilfov si este prezenta atat pe piata berii, cat si pe cea a bauturilor racoritoare. Portofoliul companiei cuprinde marcile Tuborg, Carlsberg, Holsten, Skol, Guinness, Kilkenny, Orangina si Granini. In 2010, compania a intrat si pe segmental apelor minerale, prin lansarea Bilbor.