Noul act normativ reglementeaza modul de supraveghere a punerii in aplicare de catre entitatile autorizate de catre CSSPP a sanctiunilor internationale si contine obligatii ce revin atat institutiei, cat si entitatilor autorizate in sistemul pensiilor private, se arata in comunicatul arbitrului pensiilor.
Potrivit actului normativ, CSSPP va asigura publicitatea prevederilor actelor care instituie sanctiuni internationale obligatorii in Romania, pe pagina proprie de internet. Totodata, institutia va avea obligatia de a organiza o evidenta proprie cu privire la punerea in aplicare a sanctiunilor internationale in sistemul pensiilor private de catre entitatile autorizate precum si de a transmite aceasta evidenta, la cerere, Ministerului Finantelor Publice.
Totodata, entitatile autorizate de pe piata pensiilor private vor avea obligatia sa intocmeasca si sa aplice proceduri si mecanisme adecvate, potrivit legislatiei in vigoare referitoare la spalarea banilor si/sau finantarii actelor de terorism si sa raporteze CSSPP acele tranzactii prezumate ca fiind tranzactii suspecte.
Acestea trebuie, de asemenea, sa instiinteze CSSPP despre orice situatii care au legatura cu sanctiuni internationale, ulterior adoptarii unui act prin care acestea sunt instituite. In cazul in care arbitrul pensiilor constata ca informatiile primite nu intra in sfera sa de competenta, le va transmite autoritatii competente sau, in cazul neidentificarii acesteia, catre Ministerul Afacerilor Externe, in calitatea sa de coordonator al Comitetului Interinstitutional, creat in scopul aplicarii prevederilor in domeniul sanctiunilor internationale.
In anul 2008, in contextul angajamentelor internationale asumate de catre Romania in calitate de stat membru al Organizatiei Natiunilor Unite si al Uniunii Europene, a fost adoptata Ordonanta de urgenta nr. 202/2008 privind punerea in aplicare a sanctiunilor internationale, ale carei prevederi vor fi implementate si in sistemul de pensii private, prin aprobarea prezentului act normativ.