Banca Națională a României este considerată o instituție mai prudentă cu noile tehnologii, însă nici aceasta nu se ferește de utilizarea inteligenței artificiale.
În momentul de față, BNR utilizează inteligența artificială pentru colectarea datelor și crearea de statistici, a explicat Csaba Balint, membru în Consiliul de Administrație al BNR, în cadrul conferinței Digital Banking Scorecard, organizată de Future Banking.
Evoluția tehnologiei din ultimii ani a avut progrese considerabile. Oamenii au văzut deja că dronele pot lua locul curierilor, roboții participă la conferințe de interes global, iar AI-ul poate avea chiar și poziția de CEO în unele companii.
Cum va arăta viitorul roboților în lumea bancară?
Csaba Balint susține că băncile centrale utilizează deja inteligența artificială pentru crearea statisticilor, dar și pentru prognozele macroeconomice.
„Dacă cineva vine în sectorul bancar fără să știe ce tehnologie folosim, cred că ar avea niște surprize fericite. Sunt zeci de bănci centrale care utilizează intens inteligența artificială în diverse modele, spre exemplu, în colectarea informațiilor.
Noi (Banca Națională a României) colectăm date și producem statistici, iar aici, AI-ul ajută băncile centrale.
Personal, pot spune că dimineața mă trezesc mai devreme și încerc să trainuiesc niște rețele neuronale care să facă prognoze.
Totodată, AI ne poate ajută la supraveghere: are capacitatea de a analiza și verifica foarte multe informații într-un timp foarte scurt. Poate identifica cu ușurință niște suspiciuni, inclusiv în sistemele de plăți”, a declarat Csaba Balint în cadrul conferinței Digital Banking Scorecard, organizată de Future Banking.
Reprezentantul BNR a fost întrebat dacă am putea vedea boardul Băncii Naționale format din roboți, însă acesta spune că scenariul nu este unul realist, cel puțin nu într-o imagine din următorii 20 de ani.
Aplicarea AI-ului în finanțe a stârnit îngrijorări legate de transparența și corectitudinea procesului decizional, dar și de posibilele prejudicii aduse confidențialității și securității datelor personale.
Csaba Balint crede că BNR are o abordare prudentă și conservatoare în ceea ce privește noile tehnologii.
În contextul în care, în 2024, Banca Națională va trece prin alegeri pentru desemnarea unui nou consiliu de administrație, ne punem întrebarea dacă piața muncii ar putea fi afectată și la acest nivel.
Întrebat dacă un robot ar putea să îi înlocuiască funcția de la Banca Națională, Csaba a răspuns:
Citește și Cum modelează tehnologia divertismentul
„Anul acesta nu cred că AI ar putea înlocui boardul BNR. Mai mult de atât, pe un orizont de 10-20 de ani nu văd să se întâmple acest lucru.
Spun asta nu doar din prisma faptului că inteligența artificială ar putea să aibă niște limite, dar nu cred că societatea ar putea accepta ca altceva, înafară de om, să își asume astfel de atribuții (n.red: precum supravegherea bancară, decizii de politică monetară sau stabilitatea cursului)”.